Otvoren Centar za podvodnu i hiperbaričnu medicinu u KBC-u Rijeka

122

Otvoren je Centar za podvodnu i hiperbaričnu medicinu KBC-a Rijeka, prvi u sustavu javnog zdravstva Hrvatske.

Poslije višegodišnjih priprema napokon se realizira projekt vrijedan 22,5 milijuna kuna koji je obuhvatio i izgradnju zasebnog objekta i infrastrukture u bolničkom krugu na Sušaku. U modernom i pažljivo projektiranom zdanju svoje mjesto je našla višemjesna dvoodsječna hiperbarična komora najpoznatijeg svjetskog proizvođača, njemačke tvrtke HAUX. U ovoj barokomori istodobno se može hiperbaričnim kisikom liječiti do osam sjedećih pacijenata ili dva ležeća. Barokomora STARMED 2300 spada u najmodernije i najbolje opremljene u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Osigurava komforan boravak pacijentima i medicinskom osoblju pod povišenim tlakom, a pripremljena je i za prijem najtežih životno ugroženih pacijenata kojima je neophodna potpora životnih funkcija. Zapravo, u nekoliko minuta se ovaj iznimno vrijedan uređaj pretvara u supermoderno opremljenu jedinicu intenzivnog liječenja s respiratorom, monitoringom svih vitalnih funkcija koja se ni po čemu ne razlikuje od JIL-a na odjelu anestezije.

Tehnološki na samom vrhu, Centar je zahvaljujući razumijevanju i podršci ravnatelja prof.dr.sc. Davora Štimca dobio i “posadu” od 20-tak vrhunskih stručnjaka – tim medicinara koji čine liječnici anesteziolozi, specijalisti hitne medicine, pulmolog, kirurg te medicinske sestre i tehničari najbolji intenzivisti riječkog KBC-a, tehničko, administrativno i drugo osoblje. Predvodi ih dr. Boris Reinić, anesteziolog koji je i voditelj Centra, a prva suradnica mu je glavna sestra Centra Emanuella Marcucci. Ing. Andrej Francetić zadužen je za nadzor i sigurnost svih sustava tehničkog kompleksa. Kompletan tim tijekom više od godinu i pol dana prošao je temeljitu edukaciju i kompletnu organizaciju rada pod vodstvom mentora dr. Marija Franolića, specijaliste hitne medicine i dugogodišnjeg liječnika podvodne i hiperbarične medicine, vodećeg stručnjaka ove grane medicine na ovim prostorima, kako naglašava dr. Reinić. Do početka prijema pacijenata odbrojavaju se zadnji tjedni, u očekivanju rješavanja administrativnih procedura u Ministarstvu zdravlja i HZZO-u.
Dr. Franolić nam je naglasio da je pojava ovako jakog centra podvodne i hiperbarične medicine kao kliničke i znanstvene ustanove u sustavu javnog zdravstva bila neophodan i snažan vjetar u leđa daljem razvoju struke koja je do sada bila prepuštena uglavnom privatnicima, s izuzetkom Zavoda za pomorsku medicinu u Splitu.

+ posts