Otkrivena olupina broda Vasco da Game

22

U blizini obale Omana pronađena je olupina broda za koji se vjeruje da je pripadala floti slavnog portugalskog istraživača Vasco da Game.

Istraživači su uvjereni kako se radi upravo o brodu Esmeralda koji je bio dio portugalske ekspedicije za vrijeme drugog putovanja Vasco da Game za Indiju, a olupina predstavlja jednu od najstarijih ikad pronađenih i istraženih olupina iz doba velikih geografskih otkrića. Brod je potonuo za vrijeme snažne oluje 1503. godine u Indijskom oceanu zajedno sa svim članovima posade. Istraživači su koristili povijesnu literaturu koja opisuje oluju kako bi utvrdili točnu lokaciju olupine. Olupinu je prvo otkrila engleska tvrtka koja se bavi traganjem za potonulim brodovima “Blue Water”, a na olupini je pronađeno više od 2500 vrijednih artefakata. Ronioci su pronašli i portugalske zlatne novčiće i posebno rijedak srebrni novčić poznat kao “Indio” koji je posebno izrađen za trgovinu s Indijom. Do danas je pronađen još samo jedan takav novčić koji se čuva u Nacionalnom povijesnom muzeju u Riu de Janeiru. 

Brod Esmeralda, zajedno s brodom Sao Pedro, predvodio je flotu od pet brodova na Gaminom drugom putovanju u Indiju. Portugalski istraživač Vasco da Gama uspostavio je prvi pomorski put između Europe i Azije tijekom prve ekspedicije od 1497. do 1499.godine.

+ posts