Otkrivena olupina broda kapetana Morgana

144

Prema posljednjim vijestima, arheolozi su pronašli olupinu broda gusarskog kapetana Morgana kod zaljeva Lajas, uz obalu Paname.

Istraživači nagađaju da je tim brodom 1671. godine kapetan Morgan krenuo u osvajanje Paname. Nadaju se i pronalasku blaga koje je Morgan prikupio za vrijeme svoga gusarenja. Naime, prije više od 300 godina Morgan je krenuo u svoj pohod po Karibima, nakon što je opljačkao zlato, srebro i dragulje kraljevske krune. Pohod na Panamu platio je velikim gubicima, a pri tome je uništen velik dio grada Paname. Jedan od njegovih brodova koji su stradali u napadu sada je pronađen na morskom dnu. Otkriven je kostur broda prekriven koraljima, a u unutrašnjosti broda je pronađen dio tereta.

Henry Morgan jedan je od najpoznatijih gusara svih vremena, pljačkao je španjolske brodove u korist engleske krune, a umro je 1688. godine od tuberkuloze koju je dobio zbog alkoholizma. Jedna istarska legenda kaže da je Morgan za vrijeme posljednjeg boravka u Engleskoj otplovio kako bi sakrio svoje blago te da ga je zakopao u gradu Dvigradu u Limskom kanalu u Istri. Navodno je obližnje selo Mrgani prije nosilo naziv Morgani te mu je utemeljitelj bio sam Morgan po kojem je i dobilo ime. Inače, cijeli pothvat istraživanja broda kod Paname sponzorirali su proizvođači ruma koji nose ime ovog gusara i to nakon što je istraživačima ponestalo novca nadomak nalazišta. Istraživači se sada nadaju da će im se trud isplatiti kad pronađu nestalo blago, no vođa tima Fritz Hanselmann tvrdi da je za njih najveće bogatstvo ipak sami brod.

http://www.youtube.com/watch?v=DBTgjCEv5F8