Tim međunarodnih znanstvenika otkrio je veliki, drevni koraljni greben u vodama Galapagosa.

Zadivljujući greben dom je očaravajuće mješavine morskog života i prvi put je lociran na neucrtanoj morskoj planini na dubini od 400 do 600 metara. Strukturu grebena prvi su zabilježili dr. Michelle Taylor sa Sveučilišta u Essexu i dr. Stuart Banks iz Zaklade Charles Darwin iz Ekvadora. Par se nalazio na brodu oceanografskog instituta Woods Hole WHOI i podmornicom Alvin istraživao duboko more, a snimanje ovog novog grebena rezultat je napora ovog tima i njihove želje da istraže vode Galapagosa.

Znanstvenici su odmah komentirali ohrabrujuće vijesti i potvrdili svoju odlučnost da uspostave nova zaštićena područja u morima. Bogatstvo istraženih dubina oceana naprosto mora natjerati vlade da ispune obveze Globalne alijanse za oceane 30×30 – zaštititi najmanje 30% svjetskih oceana do 2030. godine.

Istraživač mora u Zakladi Charles Darwin i nacionalni promatrač na ovoj ekspediciji dr. Stuart Banks, objasnio je: “Zadivljujuća stvar kod ovih grebena je da su vrlo stari i u biti netaknuti, za razliku od onih koji se nalaze u mnogim drugim dijelovima svjetskih oceana. To nam daje referentne točke za razumijevanje njihove važnosti za morsku prirodnu biološku raznolikost i povezanost s regionalnim zaštićenim područjima. Također nam pomaže rekonstruirati oceanska okruženja iz prošlosti kako bismo razumjeli moderne klimatske promjene. Otvorene vode pokrivaju više od 95% poznatog GMR-a, od čega je manje od 5% istraženo modernim istraživačkim ekspedicijama. Vrlo je vjerojatno da postoji više grebenskih struktura na različitim dubinama koje čekaju da budu istražene.”