Orke same pronašle izlaz iz ledene zamke

107

Desetak kitova ubojica ostalo je gotovo tri dana zarobljeno u zaleđenom moru zaljeva Hudson u blizini obale sjevernog Quebeca.

Nesretne orke u utorak je slučajno zamijetio lovac na tuljane, a lokalni stanovnici svjedočili su o pravoj drami koja se odvijala u zaleđenom moru 30 kilometara od obale kanadskog gradića Inukjuak. Bespomoćni kitovi cijeli su se dan okupljali oko otvora u ledu promjera svega desetak metara u očajničkoj borbi za udahom. Uslijed temperatura koje padaju i do -30 stupnjeva Celzijusa otvor u ledu se smanjivao te je sudbina ovih nesretnih orki bila vrlo neizvjesna. Peter Inukpuk, gradonačelnik Inukjuaka, u srijedu je nadležnom ministarstvu uputio poziv za pomoć u nadi da će što prije poslati ledolomca koji bi razbio okolni led i otvorio kitovima put prema otvorenim vodama. Međutim, postojala je bojazan da bi slanje ledolomca bilo prekomplicirano i skupo, a da postoji mogućnost da uopće ne stigne na vrijeme. Savezne vlasti odlučile su poslati stručnjake na lice mjesta kako bi utvrdili koje bi rješenje za spas kitova bilo najbolje. Nasreću, orke nisu samo čekale da im ljudi pruže pomoć, već su danas same pronašle put iz ledene zamke i sigurne smti.

Inače, ove inteligentne i društvene životinje zloglasno ime duguju povijesnoj zabludi o kitu ljudožderu koja je kasnije odbačena. Najveći su pripadnici porodice dupina i toliko su snažni da im druge životinje ne mogu nauditi, tako da gotovo i ne poznaju osjećaj straha. Ipak, situacija u kojoj se našla spomenuta skupina u zaleđenom moru zaljeva Hudson izazvala je strah, a iz pogibeljne situacije uspjeli su se spasiti zahvaljujući vlastitoj inteligenciji, a ne ljudskoj pomoći.

+ posts