Orke, poznate i kao kitovi ubojice (Orcinus orca), u Gibraltaru su potopile su još jedan brod pa to sada više nikako ne možemo nazvati slučajem.

Ovo je već četvrti brod kojeg su potopile Orke u Gibraltaru u posljednje dvije godine, a ovakvo ponašanje orki do sada nije zabilježeno. Slično drugim incidentima ove godine, čini se da su orke namjerno gađale kormilo jahte, a pritom su oštetile trup do te mjere da je plovilo počelo primati vodu. Unatoč tome što ga je spasila marokanska mornarica, brod je potonuo dok su ga teglili u marokansku luku Tanger-Med.

Napade u uskom kanalu koji povezuje Sredozemno more s Atlantskim oceanom izvela je skupina orki službeno poznata kao subpopulacija Gibraltarskog tjesnaca (koju španjolski zaštitnici prirode nazivaju i iberijska populacija). Matrijarh poznata kao Bijela Gladis identificirana je kao kolovođa napada. Čini se da se agresivno ponašanje proširilo na druge članove zajednice pri čemu su mlađe životinje očito naučile ponašanje od starijih. Poznato je da su orke iznimno inteligentne te da svoje mlade uče raznim vještinama.

Motivacija za ovaj napad, kao ni za prethodne, nije poznata, ali neki sumnjaju da su napadi na brodove oblik odmazde za neku vrstu traume koju je doživjela predvodnica ove skupine orki. Iako je malo dokaza koji podupiru tu teoriju, još je manje onih da se orke osjećaju ugroženo pa napadaju u samoobrani. Poznato je i da orke u Gibraltarskom tjesnacu prate kretanje populacije tune tijekom cijele godine, a ribolov stavlja ljude u izravnu konkurenciju za resurse s orkama (za koje je poznato da kradu tunu s konopa lokalnih ribara) pa je i to jedna od teorija. No, ta je teorija još manje vjerojatna, ali znanstvenici upozoravaju da je antropomorfiziranja ponašanja ove skupine orki opasno jer može potaknuti ljude da ih počnu ubijati. Stoga je većina znanstvenika sklonija vjerovati da se radi samo o zabavi i da se orke ne osvećuju.

+ posts