Orisovo posljednje limitirano izdanje vrhunskog ronilačkog sata je napravljeno kao potpora zakladi Coral Restoration, organizaciji koja donosi promjene nabolje svjetskim oceanima.

Ispod površine valova odvija se globalna ekološka katastrofa. Oris ima misiju preokrenuti taj proces radeći sa zakladom Coral Restoration kako bi promijenio stvari nabolje. U posljednjih 30 godina izgubili smo 50% svjetskih koraljnih grebena zbog izbjeljivanja uzrokovanog ljudskim aktivnostima. Što je još gore, bez izravne akcije koraljni grebeni bi mogli izumrijeti u roku 80 godina. Oris, u misiji da donese promjene nabolje, podržava brojne neprofitne organizacije koje rade na osiguranju budućnosti naših oceana. Ove godine ponovo su se udružili sa zakladom Coral Restoration sa sjedištem na Floridi koja je postala vodeći svjetski stručnjak u obnovi koralja.

Ranije ove godine Oris je proizveo prvo Oris Carysfort Reef Limitirano Izdanje – izdanje od 50 satova u ružičasto-zlatnoj verziji Aquis GMT ronilačkog sata kako bi prikupili sredstva i podigli svijest o zakladi. Sada Oris predstavlja drugu verziju od kirurškog čelika, ograničenu na 2000 primjeraka, također kao potporu zakladi. Zašto? Iako pokrivaju samo jedan posto Zemljine površine, koraljni grebeni omogućuju život najmanje 25 posto svih morskih ribljih vrsta. U zamjenu, oni održavaju zdravlje oceana koji proizvode 70 posto svjetskog kisika. Naša planeta ovisi o njihovom preživljavanju. Također u velikoj mjeri doprinose svjetskoj ekonomiji. Procjenjuje se da koraljni grebeni imaju globalnu vrijednost blizu 10 trilijuna dolara.

Oris je počeo raditi sa zakladom Coral Restoration 2014. godine kao dijelom svoje misije da donese promjenu nabolje. Te je godine osnivač organizacije, Ken Nedimeyer, prepoznat kao Orisov heroj mora godine i dodijeljena mu je potpora za rad zaklade. Prva suradnja vezana za satove uslijedila je 2017. godine i pokazala se uspješnom u prikupljanju sredstava i podizanju svijesti o radu zaklade. Oris je oduševljen što može opet pružiti podršku važnom radu organizacije lansiranjem sata Carysfort Reef Limited Edition.

Ime Carysfort Reef potječe od  imena koraljnog grebena Carysfort Reef koji se nalazi u nacionalnom zaštićenom području Florida Keys, blizu Key Largo na Floridi. Carysfort je dio floridskog grebenskog sustava koji je treća po veličini grebenska barijera u svijetu i jedina grebenska barijera u Americi. Pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća bio je središte ranog razvoja industrije rekreativnog ronjenja. Posljednjih 40-50 godina greben je izuzetno uništen i količina koralja u Keys-u je smanjena za 98%.

Ali nije sve izgubljeno. Zaklada radi na obnavljanju Carysfort Reef-a od 2014. godine i već je napravila značajne korake prema osiguravanju njegove budućnosti. Zasad je zaklada obnovila skoro 25.000 koralja na grebenu kroz programe uzgoja i presađivanja, a taj broj će se povećati na barem 30.000 do kraja 2020. godine. “Čovječanstvo nikad prije nije bilo suočeno s izumiranjem čitavog ekosistema” kaže Martha. “Ali unatoč postojećoj prijetnji koraljnom grebenu zbog klimatskih promjena, još uvijek postoji nada.”

Oris Carysfort Reef Limited Edition

Treći sat koji je Oris proizveo kao potporu zakladi Coral Restoration ograničen je na seriju od 2000 komada s čeličnim kućištem. Može prikazivati vrijeme u tri vremenske zone istovremeno koristeći laserski ugravirane brojeve na keramičkom obruču. Kućište u je višedijelno od kirurškog čelika, plavi i crni (dan/noć) keramički obruč koji se vrti u oba smjera s GMT ljestvicom, a promjera je 43.50 milimetara. Brojčanik je u gradijent plavoj boji, a kazaljke i oznake ispunjene sa Super-LumiNova premazom koji jamči odličnu vidljivost u dubini. Staklo je safirno, zaobljeno s obje strane i premazano anti-reflektirajućim premazom iznutra, dok je pozadina kućišta od nehrđajućeg čelika, navojna, sa specijalnom gravurom. Narukvica je također metalna (od kirurškog čelika), ali možete izabrati i narančasti gumeni remen (obje varijante dolaze sa sigurnosnom preklopnom kopčom s ronilačkim produžetkom izrađenom od kirurškog čelika).

Mehanizam koji pokreće ovaj sat je samonavijajući Oris 798 s rezervom snage od 42 sata, a vodootpornost je zajamčena do 300 metara dubine. Zgodno je napomenuti i da ovaj sat dolazi u posebnoj kutiji izrađenoj od održivih algi. Zastupnik za Hrvatsku je Dicta, a trenutačnu cijenu i narudžbu možete obaviti i putem ovog linka na njihov web shop.

+ posts