Oris Aquis Date Orange – kontrast u dubini

116

Najnoviji model iz poznate švicarske radionice potpuno je posvećen roniocima i njihovim potrebama.

Dizajnom slijedi linije prethodnog modela (Aquis Depth Gauge), a boja koja svakako upada u oči nije samo dizajnerska dosjetka, već rezultat pravog istraživanja. Naime, fluorescentno narančasta boja najuočljivija je na velikim dubinama iz neposredne blizine. Zelena i žuta također su dobro uočljive pod vodom, ali na većoj udaljenosti, a za očitavanje na brojčaniku sata koji je na ruci (dakle u neposrednoj blizini) najprikladnija je upravo narančasta.

Naravno, Oris nije prvi, a vjerojatno neće biti niti posljednji proizvođač ronilačkih satova koji se vodi tom logikom. Ipak, kada se radi o stvarnoj iskoristivosti i primjenjivosti ronilačkih satova tijekom ronjenja, Oris svakako zaslužuje visoke ocjene. Tako je i ovaj model još jedan pokazatelj da Oris proizvodi satove koje bez problema možete koristiti kao prave ronilačke instrumente. 

Sat je inače promjera 43 milimetra i kućište je izrađeno od nehrđajućeg čelika. Staklo je safirno, antireflektirajuće, a narukvica od gume s metalnom kopčom ima ronilački produžetak. Narančaste kazaljke, oznake na brojčaniku i ronilačkom prstenu pod vodom zbog kontrasta izgledaju gotovo vatreno pa je očitavanje izuzetno jednostavno. Mehanizam je samonavijajući (Oris 733) s rezervom snage od 38 sati.
Vodootpornost je zajamčena do 300 metara dubine.