SCUBAlife magazin prati ronjenje i posvećen je ronilačkoj tematici pa su naši čitatelji uglavnom ronioci, ali i oni koji to namjeravaju postati ili ih ronjenje samo zanima (iako još nemaju položen ronilački tečaj).

Upravo zbog tih čitatelja koji još nemaju položen ronilački tečaj i potrebna ronilačka znanja, moramo upozoriti na opasnu reklamu za “mikro ronilačku bocu” s regulatorom. Naime, na ovu reklamu koja se pojavljuje na društvenim mrežama upozoravaju nas naši čitatelji (ronioci, ronilački instruktori i  stručnjaci za sigurnost u ronjenju).

Radi se o reklamnoj kampanji kojom se nastoji prodati “mikro ronilačka boca” s regulatorom ljudima koji nemaju potrebna ronilačka znanja i vještine, a lažno se prikazuje niz tehničkih podataka i detalja o proizvodu. Time se dovodi u zabludu, ali i potencijalnu životnu opasnost kupce ovog proizvoda. Radi se o maloj ronilačkoj boci u kojoj je komprimiran zrak, a svaki ronilac zna koje su opasnosti vezane uz disanje komprimiranog zraka. No, oni koji nisu položili ronilački tečaj lako bi mogli, koristeći ovaj uređaj, zaroniti na 10 metara dubine (kako se spominje u reklami) i izronom uz zadržavanje daha doživjeti fatalnu barotraumu pluća (ronioci znaju kako i zašto)!

Također, u reklami se navodi da je u boci kisik, a jasno nam je da nije, već običan zrak. No, neroniocima to ne mora biti poznato (uglavnom i nije). Isto tako, očito nestručnim prijevodom uređaj se reklamira kao “rebreather”, a svakom roniocu je jasno kakva je to glupost i koliko nestručan je onaj koji to reklamira i prodaje na našem tržištu!

Još niz nevjerojatnih gluposti pojavljuje se u navedenoj reklami pa je suvišno dalje objašnjavati, ali je potrebno upozoriti neronioce da ne smiju koristiti ovaj uređaj! Nužno je imati potrebna ronilačka znanja i vještine (barem početni ronilački tečaj) kako bi se ovaj uređaj mogao sigurno koristiti (iako je teško povjerovati da bi itko nakon položenog ronilačkog tečaja odlučio kupiti ovakvu napravu)!

+ posts