Opada broj ronilačkih nesreća

92
Ilustracija: Damir Zurub

Službene ronilačke statistike u Velikoj Britaniji pokazuju trend smanjivanja broja ronilačkih nesreća.

British Sub-Aqua Club (BSAC) objavio je godišnje izvješće u kojem analizira pozadinu ronilačkih incidenata u 2014. godini. Inače, BSAC sustavno prati i izvještava o ronilačkim nesrećama još od 1964. godine, a izvješća obuhvaćaju podatke o ronilačkim nesrećama kod ronilaca svih kategorija u Velikoj Britaniji, kao i nesreće u drugim dijelovima svijeta u koje su uključeni njihovi članovi. 

Unazad tri godine bilježi se uzastopan pad nesreća tijekom ronjenja i to za oko 60 godišnje. Uočeni su trendovi koji ukazuju na napredak sigurnosti ronilaca u odnosu na dekompresijsku bolest i kontrolu plovnosti. Iz BSAC-a upozoravaju kako se većina prijavljenih ronilačkih nesreća mogla izbjeći da su ronioci slijedili osnovna načela sigurnog ronjenja. Izvješće se odnosi na razdoblje od 01. listopada 2013. do 30. rujna 2014. godine. U brojkama to izgleda ovako: prijavljeno je 216 ronilačkih nesreća od kojih je 16 s fatalnim ishodom. Dekompresijskih incidenata je 57, u većini slučajeva uzrokovanih uzastopnim uronima i prebrzim izronima. 38 slučajeva povezano je s ronjenjem s broda u kojima se u najvećem broju radi o izgubljenom roniocu koji se odvojio iz grupe. 32 nezgode dogodile su se tijekom izranjanja, najviše uslijed panike te loše kontrole plovnosti.
Gledano po ronilačkim kategorijama najviše je nezgoda kod ronilaca naprednih kategorija, a s obzirom na dubinu ronjenja, najviše nezgoda dogodilo se pri samoj površini tijekom izranjanja, dok je mnogo manji broj nezgoda na dubinama preko 40 metara.