Zlato, srebro i smaragdi u olupini španjolske galije procijenjeni na 20 milijardi dolara zapalili su međunarodnu bitku između Kolumbije, Španjolske, Perua, Paname i Bolivije.

Blago procijenjeno na 20 milijardi dolara snimljeno je u olupini koja se nalazi u kolumbijskim teritorijalnim vodama. Olupina je locirana i snimljena ROV-om, a radi se o brodu San José koji je imao 62 topa, a potonuo je kao žrtva ratnog broda britanske mornarice tijekom bitke kod Cartagene 1708. godine.

Brod je plovio s trupom punim plemenitih metala, zlatnika i posuđa iz Novog svijeta, a “sveti gral lovaca na podvodno blago” ležao je neotkriven na dnu Karipskog mora tri stoljeća, sve do otkrića 2015. godine.

Godine 2013., dvije godine prije otkrića broda, Kolumbija je donijela zakon kojim sve olupine brodova u nacionalnim vodama smatra dijelom svoje kulturne baštine. Zakon također navodi da se bilo kakvo blago pronađeno na olupinama u kolumbijskim teritorijalnim vodama ne može prodavati izvan Kolumbije. Sukladno tome, kolumbijska vlada blago procijenjeno na 20 milijardi dolara koje se još uvijek nalazi na olupini San José smatra “baštinom” broda, a ne njegovim “blagom”.

No, Španjolska je poslala zahtjev kojim traži “svoj dio” blaga s olupine jer je, unatoč posljednjem počivalištu, San José bio španjolski brod koji je prevozio 570 španjolskih državljana kad je potonuo. Peru i Panama također traže “svoj dio” blaga jer su dobra izvorno ukradena iz njihovih zemalja, a bolivijska autohtona nacija Qhara Qhara želi postotak jer su njihovi preci, kažu, bili prisiljeni iskopavati to blago u 16. stoljeću.

Kolumbijska mornarica poslala je ROV s kamerama visoke rezolucije na dubinu od 950 metara kako bi procijenili potopljeno blago, a na snimkama se jasno vide zlatne poluge i novčići, netaknuti artefakti i top izrađen u Sevilli 1655. godine. Naravno, kolumbijska vlada koordinate olupine drži u tajnosti i priprema akciju izvlačenja blaga.

+ posts