Tvrtka Ollech & Wajs osnovana je 1956. godine, a specijalizirali su se za vojne i ronilačke satove.

Uspjeli su ostati u poslu pod različitim robnim markama sve dok marka nije službeno ponovno pokrenuta 2019. Novi OW M110 zapravo je odavanje počasti ranim vojnim satovima. To je njihov novi taktički ronilački sat koji se oslanja na više od šest desetljeća vojnog i ronilačkog znanja i iskustva. Opremljen je ronilačkim prstenom s ugraviranim kompasom. Ta nova referenca objedinjuje nekoliko povijesnih karakteristika dizajna zajedno s istim visokim stupnjem vodootpornosti po kojem su poznati Ollech & Wajs ronilački satovi.

No, ovaj model ima novi mehanizam s rezervom snage do 44 sata. Samonavijajući mehanizam Soprod Newton Precision P092 ima indikator datuma i prilagođen je upravo za Ollech & Wajs. Uveli su vlastiti standard preciznosti od +/- 7 sekundi dnevno. Jednostavne je obrade, ali činjenica da se regulira u pet položaja čini ga posebnim. Sat ima trogodišnje jamstvo što ukazuje na povjerenje OW-a u mehanizam.

Ollech and Wajs OW M110 jednostavnog je dizajna s kompliciranim okvirom, a ima neke dizajnerske tragove modela OW Aquaguarda iz sredine 1960-ih. Kućište je izrađeno od brušenog nehrđajućeg čelika 316L promjera 39,56 milimetara. Narukvica je metalna s dvostrukim osiguračem na kopči i mogućnošću produljenja za ronilačko odijelo. Osvježavajuće jednostavan dizajn izveden maksimalno precizno!

Brojčanik je svijetlo sive boje s prozorčićem za datum na šest sati. Sve je to vrlo vojnički, vrlo čitljivo i uredno izvedeno, posebno upotrebom zelenog pigmentiranog luma. No, pravi adut ovog modela je ronilački prsten. Za razliku od uobičajenog okvira za ronjenje, na ovom su ugravirane i najvažnije točke kompasa s oznakama srednjih stupnjeva. Možda izgleda malo zauzeto, ali gravure su vrlo dobre. Upotreba zelene boje za kardinalne točke nadopunjuje svjetlinu na brojčaniku. Izgleda vrlo uredno.

Iako se danas oslanjamo na jedan od pet satelitskih navigacijskih sustava (GPS, Galileo, GLONASS, BeiDou i NavIC), može se dogoditi da izronite negdje u nepoznatom nošeni morskim strujama ili nešto slično, a onda nemate smartphon u džepu! Ako imate OW M110 na ruci, možete odrediti strane svijeta. E sad, metodu određivanja strana svijeta pomoću ugraviranih oznaka na ronilačkom prstenu i kazaljki sata nećemo vam reći, tražite upute od proizvođača!

Zanimljivo, ali ovaj sat ima još jednu karakterističnu značajku koju će vojni ronioci prepoznati. Tu su oznake razdoblja radio tišine na brojčaniku. Radi se o trominutnim razdobljima nakon svakih četvrt sata koja su rezervirana isključivo za upućivanje i slušanje poziva u pomoć. Zgodna stvar za one koji znaju kako se koristi.

Ollech & Wajs m-110 vodootporan je do 300 metara dubine, u prodaji će biti krajem ove godine, a cijena će mu biti oko 1500 eura.