Okus šampanjca s dna mora nakon 200 godina je…

156

Limeta, kava i lisičarka – to su glavne asocijacije koje je pri kušanju ostavljao 200 godina star šampanjac izronjen iz olupine na Ålandskom otočju.

Iako su i prve informacije govorile da je šampanjac pitak i izuzetnog okusa, tek ove srijede je objavljena potpuna somelijerska recenzija ovog nevjerojatnog nalaza. Šampanjac marke Veuve Clicquot je zadržao svoj izvorni okus, no nije bio bogat mjehurićima. Stručnjaci tvrde da je većina plinova isparila tijekom vađenja šampanjca s dna mora zbog promjene tlaka. Također, somelijeri su istaknuli da je u konačnici šampanjac vrlo sladak i isprva podsjeća na med; naknadnim testiranjem je utvrđeno da ima čak deset puta više šećera nego je to uobičajeno kod današnjih šampanjaca, no tada su i standardi u proizvodnji ove sorte vina bili drugačiji.

Vlada će zadržati tek pet boca od pronađenih 168, a 11 ih je do sada otvoreno. Ostatak ide na javnu aukciju, a ako ste zainteresirani, procjenjuje se da će cijena po boci doseći oko 70 tisuća američkih dolara. Inače, tijekom testiranja iznesena je još jedna zanimljivost; stručnjaci su potvrdili da šampanjac te starosti ne bi bio nigdje drugdje očuvan toliko dobro kao na dnu mora. Razlog tome jest taj da je tlak u bocama sličan onome na dnu mora, a u kombinaciji s hladnim morem šampanjac je dobio dodatne godine dugovječnosti.

+ posts