Prošle subote (16. rujna) diljem hrvatske obale Jadrana ronioci su čistili naše podmorje.

Tako je simultano održana ronilačka eko akcija u Splitu, Voloskom, Zadru te na otocima Murter i Vrnik. Više od 100 ronilaca i volontera na kopnu čistilo je najfrekventnije Jadranske destinacije od krutog otpada u moru.

U sklopu ove akcije provedena je i informativna kampanja o važnosti smanjenja korištenja plastičnih vrećica podjelom platnenih vrećica s natpisom koji je i poruka ove kampanje – “Čuvajmo Jadran zajedno”.

Ronilački klubovi tijekom ove akcije promovirali su ronjenje i prezentirali ronilačku opremu kako bi se popularizirale ovakve akcije i ojačala svijest o problemima onečišćenja podmorja.

Na Murteru u uvali Čigrađa, jednoj od najpoznatijih murterskih plaža, čistili su ronioci iz RK Mostara, Klub podvodnih aktivnosti Drava iz Varaždina te lokalni klub RK Murter-Kornati. Čigrađa je poznato sidrište s koncesioniranim bovama pa su ronioci očekivali dosta otpada s jedrilica i jahti, ali stanje je zapravo bilo pohvalno, a najviše otpada činile su staklene boce, čaše i ostalo… Ronioci za ovu lokaciju ističu da stanje nije loše te da ima dosta života u podmorju ove predivne uvale, a gosti i turisti bili su oduševljeni što netko brine za njihovu omiljenu uvalu.

U Zadru je Ronilački klub Sv.Roko izložio dio svoje malakološke zbirke kako bi one najmlađe zainteresirao za bogatstvo jadranskog podmorja i važnost njegovog očuvanja. Akciji se pridružio i Crveni križ Zadar kao i ICUA (Unescov centar za podvodnu arheologiju) te Čistoća d.o.o.

U Voloskom pored Opatije ronioci su čistili lučicu Volosko. Društvo za podvodna istraživanja i ekologiju Aquanaut iz Rijeke u čišćenju je imalo logističku podršku Marotti Windsurf Centa, ručak su skuhali vrijedni kuhari Ostaria Veranda, a za čisto podmorje pobrinuli su se prijatelji iz Javne vatrogasne postrojbe Opatija, KPA 3. Maj  i KPA Adria iz Kraljevice! Nakon ove subotnje akcije 40-ak vreća otpada (plastika, staklo, kablovi, užad, komadi mreža i ostalog ribarskog alata, auto gume, stolice…) više ne stanuju u podmorju Voloskog.

U Splitu je na Bačvicama podmorje čistio UPA Rostrum kojemu se pridružilo Ekološko društvo picigin Bačvice, a na Vrniku kraj Korčule članovi ER Korčule izvadili su 782 kilograma otpada i time znatno pridonijeli čistoći našeg Jadrana s glasnom porukom “Čuvajmo Jadran zajedno!”

Bitno je napomenuti i kako je sav otpad nakon akcija pravilno zbrinut uz angažman lokalnih komunalnih poduzeća i koncesionara.