Odlaze li ronilačke boce u povijest

26

Znanstvenici s danskog sveučilišta Southern Denmark tvrde da su napravili kristal koji crpi kisik iz zraka i vode, što bi moglo revolucionarizirati ronjenje! 

Prvenstvena namjena ovog izuma bilo bi korištenje pod vodom, odnosno za podvodno disanje. Autorica studije Christine McKenzie istaknula je da se kristal gotovo može usporediti sa spremnikom kisika, ali također naglašava da bi takav način disanja mogao imati razorne posljedice za ronioce. Naime, treba uzeti u obzir promjene tlaka pod vodom i činjenicu da većinu vremena ne udišemo čisti kisik već mješavinu kisika i drugih plinova.
Ipak, sama činjenica da ova tehnologija postoji otvara mogućnost za daljnja istraživanje i mogla bi dovesti do toga da ronjenje i disanje pod vodom postanu puno lakši.

Prema tvrdnjama znanstvenika, žlica tih kristala dovoljna je da upije sav kisik u prostoriji. Riječ je o kristalnoj soli napravljenoj od kobalta, a koja je sposobna držati koncentraciju kisika čak 160 puta veću od one koju udišemo u zraku.
Studija danskih znanstvenika ističe kako bi previše tih kristala u prostoriji uspjelo upiti sav kisik iz te prostorije. Ono što je zapravo još zanimljivije jest da isti kristal kasnije može osloboditi sav taj kisik i to jednostavnim izlaganjem izvoru topline ili uvjetima u kojima postoji vrlo mala koncentracija kisika. Christine McKenzie uspoređuje taj kristal s hemoglobinom u našoj krvi koji koristi željezo za vezanje i oslobađanje kisika u našim tijelima. 

Ako taj kristal doista pokaže i u neovisnim testiranjima da radi ono što danski znanstvenici tvrde, onda bi mogao biti od velike koristi u raketnoj tehnologiji, mogao bi pomoći pacijentima oboljelima od plućnih bolesti te naravno i roniocima, jer bi kristal mogao uskladištiti znatno veću količinu kisika nego ronilačke boce koje se trenutno koriste. McKenzie tvrdi da nekoliko zrnaca tog kristala sadrži dovoljno kisika za jedan udah, a kako upija kisik iz vode oko sebe ronilac ne bi trebao imati više od par grama tog kristala sa sobom. “Kada je supstanca zasićena kisikom može se usporediti sa spremnikom kisika pod pritiskom – razlika je u tome što ovaj materijal može sadržavati tri puta više kisika”, stoji u njenom priopćenju.
Osim što bi kristal roniocima mogao omogućiti da provode više vremena pod vodom, mogao bi biti jedna od glavnih blagodati za pacijente s bolestima pluća koji sa sobom moraju nositi male, ali teške spremnike kisika.
Studija je inače objavljena u znanstvenom časopisu Chemical Science.

+ posts