Više od 100 zemalja nedavno se okupilo u Francuskoj na Ocean One Summitu.

Summit je imao za cilj bolje i preciznije regulirati zaštitu mora i oceana. Mjere i inicijative dogovorene tijekom summita uključuju borbu protiv onečišćenja plastikom te daljnju zaštitu međunarodnih voda, reguliranje ribolova na otvorenom moru i zaštitu od nereguliranog i ilegalnog prekomjernog izlova.

Osim toga, 30 zemalja potpisalo je Koaliciju 30X30. Ta inicijativa ima za cilj zaštititi 30% zemaljske i morske mase do 2030. godine. Osim toga, nekoliko drugih zemalja pridružilo se obvezi recikliranja i ponovnog korištenja 100% plastike koju proizvedu.

Komentirajući Ocean One Summit francuski predsjednik Emanuel Macron izjavio je da je 2022. godina odlučujuća godina i da države moraju zauzeti jasne stavove te preuzeti preuzeti čvrste obveze izvršavanjem kojih će zaista zaštiti mora i oceane.

John Kerry, američki izaslanik za klimu rekao je: “Ocean koji omogućuje život na Zemlji i proizvodi više od polovice kisika koji udišemo je u opasnosti. Ocean i klima su neraskidivo povezani. Oni su jedno te isto.”

Inače, na ovakvim skupovima obično se državnici nabacuju floskulama, malo se mršte, onda se srdačno smiju, jedu i piju, a novinari prenose njihove “važne i pametne” izjave i odluke. Nemoguće je nabrojiti sve slične skupove na kojima su donesene neke važne odluke i rezolucije koje su poslije ignorirane, prekršene, zaboravljene, napuštene… Nadamo se da ovaj Ocean One Summit neće biti još jedna takva predstava za javnost.

+ posts