Pet godina nakon što je izradio prvi japanski ronilački sat 1965., Seiko je predstavio novi ronilački sat s gracioznim dizajnom kućišta i asimetričnim produžetkom koji je štitio krunicu na poziciji četiri sata. 

Sa svojom čvrstom konstrukcijom, vodootpornošću do 150 metara te svjetlećim kazaljkama i indeksima bio je savršen za one koji su trebali ručni sat iznimne snage i čitljivosti.

Ovaj ronilački sat iz 1970. dokazao je svoju pouzdanost u ekstremnim uvjetima kada ga je nosio japanski pustolov Naomi Uemura u arktičkoj regiji od 1974. do 1976. godine.

Rođen 1941., Naomi Uemura bio je student kad je prihvatio izazov svog prvog uspona na planinu. Do svoje 29. godine popeo se na Mont Blanc, Kilimanjaro i Aconcaguu, a 1970. postao je prvi japanski planinar koji je dosegao vrh Mt. Everesta. Samo tri mjeseca kasnije stigao je do vrha Denali na Aljasci (tada poznatog kao Mt. McKinley) i tako postao prvi planinar na svijetu koji je dosegao vrhove svih ovih pet planina. 1984. godine tijekom spuštanja s vrha Denali Uemura je zauvijek nestao. Ubrzo nakon nestanka dobio je Nacionalnu nagradu za čast.

Danas se Uemurini usponi na ovih pet planina obilježavaju modernom reinterpretacijom Seikovog ronilačkog sata iz 1970. čiji brojčanik oslikava Mont Blanc, prvi od tih uspona.

Ovaj komemorativni sat dizajnom nalikuje originalu iz 1970., ali je potpuno moderne izvedbe. Teksturirani brojčanik ima sliku prepoznatljive siluete i obrisa Mont Blanca preko pozadine s uzorkom koja odjekuje stjenovitom i snježnom površinom planine. Tehnike prešanja i jetkanja koriste se kako bi se brojčaniku dala dubina i oživio vrh visok 4807 metara. Prikaz Mont Blanca je pogled s mjesta s kojeg je Uemura započeo svoj uspon.

Pažljivo polirane bočne stranice kućišta promjera 44 milimetra s narukvicom od nehrđajućeg čelika s pet redova stvaraju oštar, moderan profil. Zahvaljujući položaju prozora s datumom između indeksa 4 i 5 sati, svih 12 oznaka sati je vidljivo te sve imaju izdašan premaz Lumibritea (kao i kazaljke) za maksimalnu čitljivost u mraku.

Sat pokreće kalibar 8L35 posebno razvijen za ronilačke satove kojega su ručno sastavljali Seikovi najvještiji majstori. Kućište ima supertvrdi premaz koji ga štiti od ogrebotina, a safirno staklo je zakrivljeno s anti-refleksivnim premazom na unutarnjoj površini kako bi se osigurala visoka čitljivost iz svakog kuta.

Ovaj novi model vodootporan je do 200 metara, a predstavljen je u posebnoj kutiji s izrekom Naomi Uemure: “Kad se jedan san ostvari, drugi će ga slijediti.”

I ovaj sat pridružuje se Seikovoj kolekciji Prospex, a od svibnja 2023. bit će dostupan kao limitirano izdanje od 500 primjeraka u Seiko Boutique i odabranim maloprodajnim partnerima diljem svijeta po cijeni od oko 3000 eura.

+ posts