Ronioci iz Društva za podvodne sportove (DPS Zagreb), najstarijeg ronilačkog kluba u Zagrebu, krenula je u akciju potrage za zaostalim ribolovnim alatima u Jadranu.  

“U potrazi smo za zaostalim ribolovnim alatima na područjima: otok Vis, otočje sjevernog dijela Dugog otoka (Dugi otok, Zverinac, Sestrunj, Rivanj) i otočje Molata (Molat, Olib, Premuda). Dio terena smo pretražili i ono što smo našli izgleda strašno – godine ribolova, gubljenja i zapinjanja ribolovnih alata za dno ostavile su dubok i teško izbrisiv trag u našem podmorju”, kaže tajnik DPS-a Zagreb, Matko Pojatina.

“Dajemo sve da ga izbrišemo jednom zauvijek i radimo na aplikaciji Adriatic Guardian kako bi se gubici takvih alata odmah prijavljivali, a lokacije odmah označavale na karti, što bi uveliko olakšalo lociranje takvih alata i njihovo otklanjanje.”, izjavio je Matko Pojatina za Morski.hr.

Što je takav izgubljeni alat kraće u moru, to bolje za sve. Naime, nakon ostanka u moru (ponekad i godinama) ti alati love ribu bez ikakve ekonomske ili hranidbene vrijednosti za čovjeka – love za duhove, prenosi Morski.hr. Stoga ronioci iz Društva za podvodne sportove Zagreb mole sve ronioce i ribare da im jave za takve alate na navedenim lokacijama kako bi ih uklonili iz mora (projekt se provodi u suradnji DPS Zagreb i WWF Adria).

+ posts