Egipat je odlučio na još jedan način zaštititi svoje koralje te su počeli potapati vojnu opremu kako bi rasteretili krhke koralje u Crvenom moru od navale sve većeg broja ronilaca.

Novi podvodni muzej s potopljenim vojnim vozilima već je otvoren, a prvi ronioci ne skrivaju oduševljenje. To je zajednički projekt lokalnih vlasti i egipatskog Ministarstva okoliša, a obuhvaća tri nove ronilačke lokacije kod Hurghade.

Očekuje se da će potopljena vojna vozila privlačiti veliki broj ronilaca, a znanstvenici vjeruju da će uskoro nastati i novi koraljni grebeni na potopljenim tenkovima i ostaloj potopljenoj vojnoj opremi u blizini Hurghade. Prirodni slijed je takav da će na potopljena vozila prvo dolaziti jata riba koja će ih kolonizirati, a slijedit će ih alge i drugi manji organizmi. Nakon godinu dana meki koralji počet će se formirati na površini vojne opreme, a za pet do šest godina oni će postati veći koralji. Znanstvenici su optimistični i očekuju da će projekt koji je bio uspješan u drugim dijelovima svijeta učiniti i egipatsko Crveno more održivijim.

Glavni cilj ovog projekta je preusmjeriti ronioce koji u Hurghadu masovno dolaze iz svih dijelova svijeta dalje od koraljnih grebena jer su oni već ozbiljno narušeni  desetljećima masovnog ronilačkog turizma. Odluka da se stara vojna oprema, koja uključuje stare tenkove i druga vozila, potopi i učini ronilačkom atrakcijom donesena je i kako bi se istaknula važna uloga egipatske vojske u oblikovanju bogate povijesti ove države.

Inače, stručnjaci su iznijeli i neke brojke pa tako kažu da na koraljnim grebenima u podmorju Hurghade godišnje zaroni oko 200.000 ronilaca, a optimalan broj koji ne bi ugrožavao koralje je desetak puta manje ronilaca.

+ posts