Signalna bova ili zastava

Svi znate da služe za obilježavanje mjesta ronjenja, ali rijetko ih koristite, a trebali biste, pogotovo kad ronjenje nije organizirano preko nekog ronilačkog centra. Banalni razlog upotrebe bove trebala bi biti već i činjenica da je neobilježavanje mjesta ronjenja kažnjivo zakonom, ali bove imaju i mnogo suvisliju primjenu u odvraćanju plovila od plovidbe u bližem okruženju, signalizacije vašoj brodici gdje se nalazite ako ju vučete sa sobom, ili označavanja mjesta susreta pri završetku ronjenja ako imate odvojene grupice. U svakom slučaju, ispuhana bova zauzima minimalan prostor u svakoj ronilačkoj torbi i bilo bi korisno da ju ima barem jedan član vaše ronilačke grupe. Osim standardne ronilačke bove kao vrlo korisna se pokazala i takozvana“kobasica”, pogotovo u ronjenjima u struji ili na pučini.

Ronilački nož

U prošlosti su ronilački noževi bili obavezni dio opreme pa su čak bili i omiljeni dio, ali danas je razmjerno rijetka situacija nošenja noža pod vodu. Dijelom to možemo objasniti time što je većina lokacija poprilično poznata i zna se da na njima ne vrebaju opasnosti poput odbačenih ribarskih mreža. No, na nekima su takve situacije vrlo realne (poput mnogih olupina) pa bi tada ronilački nož (ili čak ronilačke škare) mogao spasiti potencijalno opasnu situaciju zapetljavanja. Naravno da nož može poslužiti i kao oruđe u raznim drugim prilikama, a nadamo se da ste svjesni da nož ne služi za ubijanje riba ili odvaljivanje primamljivog dijela neke olupine. Gotovo sve vrste noževa mogu se jednostavno staviti barem u džep kompenzatora pa nema razloga da sa sobom na svako ronjenje ne ponesete i njega.

Disalica

Već na početničkom tečaju ste naučili da je disalica također osnovni dio opreme čak i u SCUBA ronjenju, ali je evidentno da ju mnogo ronilaca ne koristi. Disalica može znatno olakšati neke aspekte ronjenja poput traženja mjesta uranjanja ili plivanja do brodice po završetku ronjenja. Jest da u samom ronjenju može i smetati pa, ako je tako, onda ju spremite u kompenzator ili na neki od karabinera. Nemojte se dovesti u situaciju da proklinjete disalicu u torbi kada s praznom bocom po završetku urona budete plivali valovitim morem koje vas zalijeva.

Kompas

Razmjerno rijetko ćete požaliti što sa sobom nemate kompas, ali kada se to dogodi, bit će vam jako, jako žao. Navest ćemo dva odlična primjera. Prvi je da ronjenjem s obale morate doći do mikrolokacije za koju znate da postoji, a čak je i obilježena na karti ili ste dobili savjet od lokalnog vodiča. Za takve slučajeve vrlo često je nužna upotreba kompasa jer će smjer ronjenja biti zadan azimutom, to jest smjerom u odnosu na strane svijeta. Ako ga nemate, vrlo teško ćete “naslijepo” moći roniti u pravom smjeru pa ćete gotovo sigurno i promašiti željeni cilj. O povratku da i ne govorimo.

Druga je primjena kompasa u određivanju lokacije koju želite zapamtiti zbog nečeg vrlo zanimljivog poput tek otkrivene olupine ili špilje. Da biste ponovno pronašli lokaciju morat ćete uzeti orijentire na površini. U idealnoj situaciji to možete napraviti i bez kompasa, ali u stvarnosti vrlo teško. Želite li stvarno da vam se dogodi da pronađete nepoznatu olupinu pa da ju nakon toga više ne znate pronaći?

Osnovni alat i rezervni dijelovi

Vrlo mnogo sitnica može upropastiti ili sasvim onemogućiti ronjenje koje ste tako dugo pripremali. Navesti ćemo samo nekoliko banalnih primjera. Puknuti remen maske ili kopča na peraji – u principu nema ronjenja. Izgubljeni O-ring na regulatoru ili boci – nema ronjenja. Oštećen usnik regulatora – uglavnom nema ronjenja. Ventil boce s umetnutim INT adapterom te DIN regulator – nema ronjenja. Takvih primjera ima napretek, a bez kutijice s barem osnovnim alatom i rezervnim dijelovima uglavnom nema pomoći. Zbog toga, pripremite si vlastitu “prvu pomoć” i držite ju barem u automobilu jer su ovakve situacije češće nego što mislite.

Obavezni sastojci takve torbice su: remen maske, remen i kopča peraje, nekoliko O-ringova za bocu ili regulator, rezervni usnik, pokoja nepovratna vezica, švicarski nožić, mali francuski ključ te imbus ključ od osam milimetara za INT adaptere. Ako želite nešto ozbiljniji komplet proširite ga i odvijačima, srednjetlačnim crijevima, membranom regulatora, kopčom maske, kompletom viličastih i imbus ključeva, “kombinirkama”, WD 40 sprejem i slično. Stari ronilački običaj je da čovjek čije je ronjenje tako “spašeno” duguje barem turu pića čitavoj grupi nakon ronjenja.

Medicinski priručnik za ronioce

Knjigu vjerojatno nećete nositi na ronjenje, ali ova bi zaista trebala biti dio vaše ronilačke opreme. U njoj ćete pronaći točne, jasne i razumljive odgovore na sva pitanja vezana uz medicinu ronjenja, prvu pomoć unesrećenim roniocima, konzumaciju lijekova i njihov utjecaj na ronjenje, ograničenja i pravila za ronioce s kroničnim ili akutnim oboljenjima te sve postupke i pravila kojih se ronioci trebaju pridržavati kako bi smanjili mogućnost incidenta na minimum.