Nestala najpoznatija svjetska freediverica – Natalia Molchanova

547

Natalia Molchanova, naširoko smatrana jednom od najboljih ronilaca na dah u povijesti, nestala je u nedjelju 2. kolovoza u moru nedaleko španjolske Ibize.

AIDA International priopćila je kako je Molchanova u nedjelju 2. kolovoza rekreativno ronila na dah na obali Španjolske kada se odvojila od kolega. Ronila je bez peraja na oko 30 do 40 metara kada ju je, kako se pretpostavlja, zahvatila jaka morska struja i više nije izronila na površinu. Akcija traganja krenula je odmah u nedjelju, nakon dojave troje kolega koji su ronili s Molchanovom i nastavila se sljedeća dva dana. U Španjolsku je odmah doputovao i Alexey Molchanov (njezin sin) kako bi pomogao u potrazi. 

Molchanova je nestala tijekom ronjenja na lokaciji dvije milje sjeverozapadno od luke La Savina at Poniente de es Freus. U intenzivnom traganju za nestalom svjetskom prvakinjom, uz pomorsku policiju i morsku službu spašavanja, pokrenuta je i potraga iz zraka helikopterom Helimar 2013, a podvodno traganje prošireno je i specijaliziranim podvodnim robotom koji je u mogućnosti pretraživati radius od gotovo 500 metara. Pretragom podmorja do sada nije pronađeno ništa. 

Natalia Molchanova najnagrađivanija je freediverica u povijesti, nositeljica 41 svjetskog rekorda i 23 puta svjetska prvakinja u ronjenju na dah. Mogla je držati dah devet minuta, zaroniti do 101 metar s perajama i preroniti udaljenost od 234 metra s perajama. Molchanova je bila nadahnuće mnogim roniocima na dah i unatoč tome što je bila jedna od najžešćih konkurentica tijekom natjecanja, uvijek je bila mirna i opuštena. “Rođenje i smrt su važni, a natjecanja u ronjenju na dah su samo igre za odrasle”, znala je govoriti Molchanova.
Iako su okolnosti Natalijina nestanka još uvijek nepoznate, znamo da je radila ono što je najviše voljela. “Čini se da će ostati u moru. Mislim da bi i ona to željela”, izjavio je u utorak navečer Alexey Molchanov.