Najdublja riba na svijetu

639

Japansko-australska znanstvena ekspedicija nedavno je snimila specifičnu vrstu ribe koja živi na dubini većoj od osam kilometara, što je novi rekord kada su u pitanju ribe na velikim dubinama.

Riječ je o vrsti iz roda Pseudoliparis i porodice Liparidae snimljenoj kako pliva na 8336 metara dubine, rekao je voditelj ekspedicije, profesor Alan Jamieson. Prije ovog otkrića znanstvenici su u kolovozu prošle godine uočili sličnu vrstu na 8178 metara dubine u Marijanskoj brazdi, a dugo se smatralo da ribe ne mogu preživjeti na dubinama od većim od 8200 metara.

Profesor Alan Jamieson dodao je da su znanstvenici uspjeli i fizički uloviti dva primjerka ove vrste na dubini od 8022 metra južno od Japana te su postavili još jedan rekord – onaj za najdublji ulov.

Na snimci koja je nastala pomoću daljinski upravljane kamere vidi se da je riba mliječno bijele boje, peraje su joj poluprozirne, a tijelo kao da je prekriveno želatinoznom masom.

“Već dvije, tri godine upozoravamo da je duboko more prilično zastrašujuće mjesto. No, mi ne cijenimo dovoljno činjenicu da ono u osnovi čini najveći dio Zemlje i da bismo ga trebali pokušati proučiti i razumjeti te ustanoviti na koji način funkcionira i na koji način na njega utječu ljudi”, kazao je profesor Jamieson.

Inače, ova snimanja vrše se u oceanskim rovovima blizu Japana u sklopu desetogodišnjeg istraživanja najdubljih ribljih populacija na svijetu.

+ posts