Najstarija olupina broda na svijetu otkrivena je nedavno na Mediteranu oko 90 kilometara od izraelske obale.

Olupina je pronađena na dubini od oko 1800 metara i sadrži stotine netaknutih amfora. Procijenjena starost ove olupine je između 3300 – 3400 godina, a otkrivena je prošle godine podvodnim robotskim vozilom tijekom istraživanja naftne i plinske tvrtke Energean. Energean je kontaktirao Izraelsku upravu za antikvitete (IAA) nakon što je ugledao “veliku hrpu vrčeva nagomilanih na morskom dnu” i osnovao tim koji će raditi s pomorskim arheolozima IAA-e tijekom sljedeće godine na istraživanju nalaza.

Olupina broda dobro je očuvana jer je nisu mogli raznijeti valovi ili ljudi (velika dubina) kao što je uobičajeno s olupinama brodova pronađenih u plićim vodama. Istraživači Izraelske uprave za antikvitete identificirali su amfore koje se nalaze unutar olupine kao posude za pohranu iz kasnog brončanog doba iz kaananskog razdoblja (drevna civilizacija koja je cvjetala u današnjem Izraelu, Palestini, Libanonu, Jordanu i dijelovima Sirije između 3500. i 1150. godine prije Krista).

Ovo otkriće zapravo je nevjerojatno važno jer je mjesto na kojem se nalazi olupina daleko na pučini. Naime, s te geografske točke vidi se samo horizont uokolo (ne vidi se nikakvo kopno) pa je jasno da su tadašnji pomorci morali znati koristiti nešto za navigaciju, a pretpostavlja se da su koristili svoje znanje o zvijezdama.