Ovog vikenda kod Korčule podvodni arheolozi su ispod naslaga morskog mulja otkrili cestu staru čak sedam tisuća godina.

Voditelj istraživanja, Igor Borzić sa studija Arheologije Sveučilišta u Zadru, primijetio je čudne strukture u moru na dnu uvale Gradine, nakon čega je arheološki tim utvrdio da se na četiri do pet metara dubine nalazi istovjetno naselje kao na Solinama.

Na podvodnom lokalitetu su, osim ceste, pronađeni i neolitički artefakti poput kremenih sječiva, kamene sjekire i ulomci žrvnjeva. Iako su u podvodno arheološko istraživanje krenuli zbog lokaliteta Soline, pronašli su cestu koja je spajala potopljeno prapovijesno naselje Hvarske kulture s obalom otoka Korčule.

Cesta stara 7.000 godina u podmorju Koručule / VIDEO: Sveučilište u Zadru

Sa zadarskog Sveučilišta objašnjavaju da je “riječ o složenim kamenim pločama koje su bile dio komunikacije široke četiri metra koja je spajala umjetno stvoreni otok s obalom”. Radiokarbonskom analizom očuvanog drva pronađenog u prošlom istraživanju cjelokupno naselje datirano je oko 4900 godina prije Krista, a ljudi su hodali ovom cestom prije sedam tisuća godina.

Ovo istraživanje rezultat je suradnje više institucija i tvrtki. Voditelja istraživanja je Mate Parica sa Sveučilišta u Zadru, a sudjelovali su Domagoj Perkić (Dubrovački muzeji), Ivan Šuta i Vedran Katavić (Muzej grada Kaštela), Katarina Batur (Sveučilište u Zadru), Marta Kalebota (Gradski muzej Korčula), Eduard Visković (Kantharos), uz asistenciju Dalibora Ćosovića iz ronilačkog centra Lumbarda Blue.