Morski psi ne napadaju surfere greškom!

89

Nova studija o ponašanju morskih pasa potkrijepila je tvrdnje mnogih morskih biologa.

Prema studiji objavljenoj u zadnjem broju magazina “Journal of Marine Biology” morski psi nisu u zabludi kada napadnu surfera. Dva biologa koja se bave proučavanjem morskih pasa, dr. Erich Ritter (sveučilište u zapadnoj Floridi) i Alexandra Quester (sveučilište u Beču), utvrdili su kako velika bijela psina ne doživljava surfera na površini kao tuljana, već ugrizom pokušavaju utvrditi o kakvom se objektu radi.
Naime, evaluacijom 70 napada na surfere spomenuti znanstvenici ustanovili su da su ugrizi na tijelima surfera i daskama za surfanje bili mnogo slabijeg intenziteta od ugriza na tijelima tuljana. Tuljani su vrlo dobri plivači i spretni su u vodi pa ih morski psi napadaju snažnim udarcem i jakim ugrizom kako bi ih onesposobili. Suprotno od toga, prvi ugrizi na tijelima surfera i daskama za surfanje nisu bili dovoljno jaki da bi onesposobili tuljana. Ako se pak dogodilo da je nakon prvog ugriza morski pas nastavio napad, to znači da je bio potaknut paničnom reakcijom surfera ili da je jednostavno još istraživao.
Također, da bi napad na tuljana bio uspješan minimalna veličina velike bijele psine koja napada mora biti negdje oko četiri metra, a mlađi (manji) psi ne pokušavaju napasti tuljane. Kod surfera je situacija drukčija jer njih uglavnom napadaju mlađi i manji morski psi.

+ posts