Mjesec dana pod morem s Fabienom Cousteauom

22
foto: Kip Evans

Pomorski istraživač Fabien Cousteau ostatak lipnja provodi pod vodom u posljednjem podvodnom laboratoriju Aquarius na Florida Keysu.

Dugo najavljivanu “Misiju 3″1 Fabien je posvetio svom djedu, legendarnom Jacques-Yves Cousteau, koji je prije 50 godina proveo 30 dana u podvodnoj bazi na dnu Crvenog mora kako bi dokazao da je život pod morem moguć. Fabien će sa skupinom istraživača u podvodnoj bazi na oko 20 metara dubine u vodama nacionalnog rezervata u Florida Keysu proučavati učinke klimatskih promjena na podvodni život te istovremeno istražiti posljedice dugotrajnog boravka pod vodom na ljudski organizam (pod vodom će, bez da izlazi na površinu, provesti 31 dan).
Naime, poznato je kako se već nakon 10 dana provedenih pod vodom događaju čudne promjene; postupno se gubi osjetilo okusa, kosa raste brže, glas je zbog atmosferskog tlaka viši, a svaki pokušaj zviždanja završava neuspjehom. Istraživački tim na čelu s Cousteauom mlađim provest će čitav mjesec u podvodnoj bazi veličine autobusa koja je u vlasništvu američke vlade i pod upravom sveučilišta Florida International. Po prvi put Cousteauova podvodna misija može se pratiti u realnom vremenu.
Prijenos Misije 31 možete uživo pratiti ovdje.

+ posts