USS Indianapolis pronađen je nakon 72 godine boravka na morskom dnu.

Olupinu broda koji je prevozio dijelove atomskih bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki, prije no što su ga Japanci potopili, otkrio je Microsoftov milijarder Paul Allen. Olupina je pronađena podvodnim robotom Petrelom kojeg je Allen nedavno kupio opremajući svoj 76-metarski brod najsuvremenijom tehnologijom za ronjenje do 6000 metara. Paul je izjavio u petak da je njegov istraživački brod pronašao olupinu USS Indianapolisa. “Počastiti hrabre ljude USS-a i njihove obitelji otkrićem broda koji je igrao tako važnu ulogu tijekom Drugog svjetskog rata doista je sitnica”, rekao je Allen u priopćenju objavljenom na njegovoj web stranici. “Kao Amerikanci, svi dugujemo zahvalnost posadi na njihovoj hrabrosti, upornosti i žrtvi. Dok se naša potraga za ostatkom olupine nastavlja, nadam se da će svi povezani s ovim povijesnim brodom osjetiti neku vrstu olakšanja ovim dugo iščekivanim otkrićem”, navodi se u priopćenju.

USS Indianapolis uništila je japanska podmornica 30. srpnja 1945. u filipinskom moru poslavši ga na dno za samo 12 minuta nakon udara torpeda. Brod je tada upravo završio tajnu misiju isporuke komponenti dviju nuklearnih bombi koje su kasnije korištene u napadu na Hirošimu i Nagasaki. Od 1197 muškaraca na Indianapolisu, oko 300 je potonulo s brodom. Preostalih 900 muškaraca otišlo je u vodu prepunu morskih pasa u nekoliko pomoćnih brodova i gotovo bez hrane i vode. Oni koji nisu imali prsluke za spašavanje četiri dana držali su se za one koji su ih imali jer su bjelovrhi i morski psi tigrovi kružili oko olupine i skupljali preživjele. “Uskoro su nas okružile stotine peraja”, prisjetio se preživjeli Harold Eck, tada osamnaestogodišnji mornara. “Prvi napad koji sam vidio bio je na mornara koji se odvojio od grupe. Čuo sam vikanje i vrištanje i vidio ga kako se trese. Onda sam vidio crvenu, pjenastu vodu.” Još jedan preživjeli rekao je: “Bili su na nama svaka tri ili četiri sata.” Hranjenje koje je uslijedilo i dalje je najgori napad morskih pasa na ljude ikad zabilježen. Samo 317 muškaraca, četvrtina od ukrcanih na brod, preživjelo je užasnu tragediju. Zbog velikog broja žrtava potonuće USS Indianapolisa i dalje je najstrašnija pomorska katastrofa u američkoj pomorskoj povijesti.

Inače, tek nakon rata preživjeli s USS Indianapolisa saznali su istinsku priču o tajnoj misiji koja ih je stavila na putanju japanskih torpeda. Tada su znali samo da su transportirali veliki drveni sanduk iz pomorskog dvorišta u San Franciscu na otok Tinian, najprometniju američku zračnu bazu na Tihom oceanu. Muškarci su se šalili da vjerojatno nije sadržavao ništa više od pošiljke luksuznog toaletnog papira za mornaricu. U stvarnosti je sadržavao oko polovice svjetske zalihe obogaćenog urana u to vrijeme i komponente atomske bombe. Misija je bila uspješna, a materijali su upotrijebljeni u bombama koje su kasnije bačene na Hirošimu i Nagasaki. Indianapolis je punom parom grabio prema Filipinima kada su ga udarila dva torpeda iz japanske podmornice I-58 i zauvijek poslala na dno mora.

+ posts