O zdravlju mozga u ronjenju na dah već smo štošta saznali, a sada je došlo vrijeme da vidimo kako ronjenje s bocama utječe na mentalno zdravlje. Pitajte bilo kojeg zadrtog ronioca i vjerojatno će vam reći da ga ronjenje održava razumnim!

Međutim, kada je riječ o ronjenju i konkretnim mentalnim utjecajima, istraživanja su jedva započela. Donosimo neka pitanja i odgovore koji često prolaze ronilačkim mislima kada je u pitanju mentalno zdravlje.

Kako ronjenje može koristiti mentalnom zdravlju? Zapravo, ovo područje i nije baš najbolje shvaćeno. Moguće je da se radi o bijegu od svakodnevice i potrebi za sporijim tempom. Većina je današnjih aktivnosti fokusirana je na brzinu i potrebu za konstantnim nadjačavanjem. Ronjenje je u potpunosti oprečno tomu. Kako bi uron dobro prošao upravo ste prisiljeni usporiti i biti efikasni. Odgovor bi mogao biti i način na koji učimo regulirati disanje i emocionalne reakcije pod vodom. Ronioci moraju biti svjesni problema, dok su istovremeno mirni i kontroliraju ponašanje. Jeste li ikad primijetili da se „stani-razmisli-udahni-učini“ tehnika može provoditi svugdje? Iskustva koja imamo kao ronioci su smislena i donose trajni osjećaj svrhe.

Je li sigurno roniti u težem mentalnom stanju? To ovisi o vašem specifičnom stanju i trenutnom funkcioniranju. Svačije mentalno zdravlje varira! Stres, anksioznost i loše raspoloženje, zajednički su nazivnik ovog pitanja. U nekim je slučajevima ostaviti posao za sobom i odmoriti se dovoljno da bi sve bilo u redu. Ali, postoje posebni mentalni poremećaji, poput anksioznih poremećaja i depresije, stanja povezanih s traumom, psihoza i bipolarnih dijagnoza koji utječu na čovjekovo raspoloženje i sposobnost jasnog razmišljanja te rješavanja problema i donošenja odluka. Loše mentalno zdravlje i visoka razina stresa mogu otežati učenje i pamćenje informacija. Komunikacija i socijalna interakcija također mogu biti pogođeni zbog ovih poremećaja. Iz tih razloga, ako imate povijest psihijatrijskih problema, problema u ponašanju ili ste zabrinuti zbog svog mentalnog zdravlja, od vitalnog je značaja potražiti medicinsko mišljenje prije ronjenja.

Što je s ronjenjem tijekom uzimanja psihijatrijskih lijekova? Učinci nekih lijekova mogu se promijeniti pod vodom. Prestanak uzimanja lijekova također ima učinke, stoga uvijek potražite savjet liječnika prije ronjenja ili promjenu lijeka.

Trebam li reći svom instruktoru? Ispunit ćete medicinski upitnik i podnijeti pisanu izjavu svog liječnika. Pored toga, to je osobni izbor. Instruktori ronjenja nisu u mogućnosti pružiti medicinski savjet. Međutim, ako budete otvoreni u vezi sa svojim problemima, možete im pružiti jasnija očekivanja i pogodnije mogućnosti za obuku.

Trebam li podršku stručnjaka? To će ovisiti o vašem stanju i povijesti bolesti. Mnogima ovo neće biti potrebno, ali pri složenim ili kroničnim stanjima postoje i dodatni rizici kojima je potrebno upravljati. Terapijsko i adaptivno ronjenje može biti ponuđeno od strane odgovarajuće organizacije, one čije je osoblje osposobljeno za prilagodljive tehnike ronjenja i reagiranje na probleme mentalnog zdravlja.

Kako mogu znati jesam li psihološki sposoban za ronjenje? Biti sposoban za ronjenje znači imati sposobnost učenja i primjene potrebnih vještina da biste bili sigurni kao ronioci. Morat ćete biti u mogućnosti regulirati svoje reakcije. To znači biti u mogućnosti nositi se s emocionalnim reakcijama koje nastaju kada se suočimo s izazovima. Suočavanje s negativnim ili anksioznim mislima i, što je najvažnije, kontrolu nad vlastitim postupcima.

Trebam li se koristiti ronjenjem za poboljšanje mentalnog zdravlja? Pokušaji da se riješimo neželjenih aspekata života može odvratiti pozornost od stvari koje mi stvarno želimo. Dakle, korištenje ronjenja možda neće uspjeti. Ali, usredotočite se na ono što volite u ronjenju i ono vam može postati razlog disanja!

+ posts