Površinski su intervali nekada uistinu predugi! Sljedeće ronilačko putovanje ne može doći dovoljno brzo, a kako se sušite Vi, tako se suše i Vaše sposobnosti. Kako vrijeme prolazi, kada dođe to doba da trebate spakirati svoje ronilačke torbe, možda ćete se pitati znate li još uvijek kako se roni. Jeste li se ikada našli u ovoj situaciji nervoze pred uron nakon duže pauze?

Što možete učiniti? Ako nema vode, nemate što drugo nego čekati, zar ne? Zapravo, nije tako! Već i sami znate da neke stvari možete ponoviti na internetu i prisjetiti se gledajući videozapise. To će poslužiti kao koristan podsjetnik, no nije isto kako kad stvarno ronite. Ono što zapravo želite je vježbati. Jeste li znali da možete vježbati ronjenje i izvan vode? Iznenađujuće je što ih možete i poboljšati!

Mentalnim ponavljanjem, kad ga usavršite, možete vrlo kvalitetno vježbati osnovne vještine. Morate si moći vizualizirati kroz akciju. Na primjer, možete zatvoriti oči, zamisliti kako Vam je ušla voda u masku i vizualizirati kako ste je uspješno očistili, baš kao što ste to učili na tečaju. Ako ovu metodu koristite uspješno, postoje dvije ključne prednosti.

Prva je to što postajete bolji u određenoj aktivnosti. Istraživanja su pokazala da sportaši, atlete i ronioci imaju bolje performanse jednom kad se nađu u stvarnoj situaciji, ako su koristili metode mentalnog ponavljanja. Naravno, za najbolje je rezultate najbolje kombinirati ih i sa stvarnom vježbom.

Drugo je to što je ovo odličan način za borbu s nervozom pred uron. Istraživanja također pokazuju da je razina anksioznosti manja u ronioca koji su se koristili metodom mentalnog ponavljanja jer su na taj način pobijedili stres i brigu.

Općenito, pokretanje tijela je moguće zbog veza koje idu od vašeg mozga, preko živaca do mišića. Ovi putevi dopuštaju da Vaš um kaže vašem tijelu kako da se kreće. Vježbanje stvarne vještine koristi te veze pa one postaju jače i vještina postaje glađa. Čak i ako samo zamišljate kako radite vještinu u svom umu, neke od tih veza se uspostavljaju. Obavezno to učinite onako kako treba!

Zato se sada opustite, malo zaronite u vlastitoj glavi i poboljšajte svoje ronilačke sposobnosti!

+ posts