U Kostreni je ove subote (03.09.2022.) održan prvi memorijalni zaron u spomen na Marija Špekuljuka Špeka, bivšeg pripadnika ATJ Lučko koji je prije godinu dana tragično stradao tijekom ronjenja u Kostreni.

Organizator ovog memorijalnog zarona koji će se održavati svake godine na dan Marijevog tragičnog stradavanja je Udruga ratnih pripadnika ATJ Lučko 90. Tako se svim okupljenima u Kostreni obratio Darko Lutring, predsjednik te Udruge koji je uvodnim govorom pozdravio nazočne, a nakon njega svima se obratio i potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved. “Naša je obveza održati uspomenu na hrvatske sinove, jer zahvaljujući njihovom domoljublju stvorena je, obranjena i oslobođena hrvatska država. U okolnostima koje su za Hrvatsku bile iznimno teške pokojni Mario se bez oklijevanja stavio na raspolaganje i ugradio cijelog sebe u temelje ATJ Lučko i hrvatske države”, kazao je tom prigodom ministar Medved te pozvao sve na zajedništvo i promicanje istine o Domovinskom ratu.

Uz članove obitelji Špekuljuk na prvom memorijalnom zaronu bili su i zapovjednik ATJ Lučko Mate Bilobrk, umirovljeni i aktivni pripadnici ATJ Lučko, pripadnici SJ policije iz Rijeke, Splita i Osijeka te prijatelji pokojnog Maria.

Prema riječima Marijevih ratnih suboraca iz ATJ-a Lučko koji su ronili ovom prigodom, sam zaron bio je veličanstven. Kažu oni da bi ga upravo i sam Mario (Špek) mogao takvoga zamisliti!

Dodaju da takav osjećaj nije moguće dočarati, da ga može osjetiti samo onaj koji se u potpunosti stopi s morem, kao da je dobri duh pokojnog Špeka ronio s njima… Zapravo, na spomen ploči koja je postavljena nekoliko mjeseci nakon njegovog stradavanja na mjestu na kojem su ga njegovi suborci zadnji put vidjeli upravo i piše: “Svaki put kad zaronim u more, osjećam da putujem doma.” Na tu spomen ploču koja je na dubini od dvadesetak metara položeni su vijenci, a roniocima su ih predala djeca pokojnog Marija (Nika, Marin, Ante i Petar).

Video by Marjan Radović

Organizatori ovog memorijalnog zarona zahvalili su svim nazočnima što su svojim dolaskom odali počast pokojnom Mariju, Bojanu Jurmanu iz DC Kostrena za logistiku koju je pružio ronilački centar te Marjanu Radoviću za fotografije i video snimanje tijekom zarona.