Memorijalni zaron na Coriolanus

84
foto: RC Subaquatic Umag

Sedamdeseta godišnjica potonuća Coriolanusa jučer (05. svibnja 2015.) je svečano obilježena memorijalnim zaronom. 

Prekrasan sunčan dan bez daška vjetra i more glatko poput ulja pogodovali su svečanom obilježavanju jubilarne godišnjice potonuća Coriolanusa. Nakon jutarnjeg brifinga ronioci su se otisnuli prema lokaciji olupine, a po dolasku na poziciju potonuća minolovca vlasnik ronilačkog centra Subaquatic iz Umaga Damjan Gutman rekao je par prigodnih riječi te su uz izvedbu Tišine (koju je na trubi odsvirao Marko Vižintin iz Umaga) minutom šutnje odali počast svim tragično preminulim žrtvama podvodnih mina i pomorskih tragedija uopće. 

Čast da položi vijenac pripala je najstarijem prisutnom roniocu, stalnom gostu, živahnom sedamdesetšestogodišnjem Talijanu poznatom kao nonno Franco, kojem je to bio 19. uron na Coriolanus. Kako sam nonno Franco kaže, svaki puta mu je susret s ovom olupinom ponovno otkriće i ujedno prisjećanje na njegovu mladost. Uz vijenac je postavljen i prigodni šampanjac te su ronioci nakon toga krenuli u razgledavanje broda i njegovih tajnih ljepota koje svaki puta iznova očaravaju. 

Odati počast stradalima i olupini Coriolanus došli su dati i predstavnici Sportsko ribolovnog kluba Erik Radin iz Novigrada. Predstavnik kluba Marino Reinić na dah je zaronio na olupinu i izronio s prigodnim šampanjcem kojim su onda svi prisutni zajednički naglasili važnost zdravlja, sigurnih urona i izrona, poštovanja prema moru i svim tragično stradalima koje je ljubav prema moru odvela daleko.
A olupina koja mirno i uspravno leži na pješčanom dnu (na dubini od 17 do 29 metara) i dalje će mamiti ronioce iz svih krajeva i tako nastaviti svoj život u modrim dubinama skrivajući pomno tajne o detaljima potonuća. Poznato je da je HMS Coriolanus minolovkama koje je teglio za sobom pomoću čeličnog užeta radio na uspostavljanju neophodnog pomorskog prometa sve do kobnog 5. svibnja 1945. godine. Toga je dana šest nautičkih milja zapadno od Novigrada naišao na minu. Eksplozija koja je uslijedila napravila je veliko oštećenje na trupu i brod je vrlo brzo potonuo, a ostali detalji oko ove pomorske nesreće ostali su nepoznati.

Svi sudionici ovog memorijalnog zarona dobili su tematske “limited edition” majice za dugogodišnje sjećanje na obilježavanje godišnjice potonuća, a dodijeljene su i zahvalnice za suradnju i podršku.

+ posts