Mehanička hobotnica PoseiDrone

54

Godinama znanstvenici nastoje napraviti robote, odnosno fleksibilne mašine koje mogu istraživati skrivene zakutke, popravljati opasnu opremu ili se čak i prilagoditi ljudskome tijelu.

Sada je pred vama nova generacija robota. Ima snažne ruke, moćan stisak i mogućnost rada pod vodom bez zraka. Da, radi se o mehaničkoj hobotnici. Naime, obzirom da hobotnice mogu plivati, puzati i pomicati predmete, one čine podlogu za “idealnog podvodnog robota”, kazao je Francesco Giorgio-Serchi, znanstvenik iz Istraživačkog centra za morsku tehnologiju i podvodnu robotiku u Livornu, koji sudjeluje u projektu nazvanome PoseiDrone.
U malom laboratoriju na obali mora on i njegova ekipa izrađuju prototip robota hobotnice kojega su već isprobali u vodama Ligurijskoga mora. Za sada je uspješno plivao u valovima i kretao se po stjenovitom dnu. U svojim nastojanjima puno im je pomogla i tehnologija 3D printanja pomoću koje nastoje kreirati umjetne udove za robota. Njihov cilj je da uspiju reproducirati ključne mogućnosti hobotnice; osam ruku koje mogu izvesti gotovo bilo koju kretnju, mogućnost uvlačenja u malene otvore i stvaranje živčanog sistema u kojem su ruke, odnosno pipci, poluautonomni, dok centralni mozak izdaje samo opće narede (poput “ruke, uhvatite toga raka”). Iako je cilj imati što laganijeg i fleksibilnijeg robota, neki od dijelove PoseiDronea, poput elektronike, ostaju čvrsti (za sada). Vanjština je od silikona, materijala čija je gustoća, kao kod hobotnice, slična gustoći vode.
Mogućnosti za korištenje ovakvoga podvodnoga drona su različite, poput popravka podvodnih turbina, generatora pokretanih valovima, naftnih bušotina pod vodom, oplata brodova pa čak i ribarskih mreža. Za sada ovaj robot može puzati, plivati i nositi maleni alat, ali nije još osposobljen za popravke, što je sljedeći korak ovoga projekta.

+ posts