U Sunčanoj uvali u Malom Lošinju u petak je otvoreno novo Oporavilište za morske kornjače.

Dio je to projekta “Mreža za očuvanje kitova i morskih kornjača u Jadranu (NETCET)” kojeg sufinancira Europska Unija. Oporavilište smješteno u kompleksu hotela Vespera opremljeno je prostorijama za operacije i posebnim bazenima za intenzivnu njegu i oporavak ozlijeđenih kornjača u kojem će stručnjaci Instituta za istraživanje i zaštitu mora “Plavi svijet” brinuti o ugroženim životinjama. Ovi drevni gmazovi svjetskim morima i oceanima plivaju već 150 milijuna godina, a danas se od živućih sedam vrsta morskih kornjača, u našem moru mogu naći sedmopruga usminjača, zelena želva i glavata želva. Ove se životinje u Jadranu suočavaju s brojnim prijetnjama zbog čega se njihov broj značajno smanjuje. Nekoliko tisuća kornjača u Jadranskom moru svake godine ugiba u mrežama, a često se ulove i na parangal. Posebnu opasnost predstavljaju i sudari s brzim brodovima ili brodskim propelerom. Ipak, kornjače su nevjerojatno otporne i izdržljive pa se uz pravovremenu i stručnu pomoć ozlijeđene kornjače mogu u potpunosti oporaviti i vratiti natrag u more. To je i bila nit vodilja za otvaranje oporavilišta u Lošinju gdje će ozlijeđenim i bolesnim životinjama biti pružena stručna pomoć i njega od strane osposobljenih veterinara i biologa.

Osim toga, Institut “Plavi svijet” će u prostorijama oporavilišta educirati posjetitelje o morskim kornjačama putem interaktivnih računalnih aplikacija, prezentacija i predavanja, a posjetitelji će imati priliku vidjeti kornjače u fazi oporavka. Uz to, organizirat će se i puštanje oporavljenih morskih kornjača od kojih će neke dobiti i uređaj za satelitsko praćenje čime će se omogućiti daljnje praćenje uspješnosti oporavka te biologije morskih kornjača.

Oporavilište za morske kornjače na Lošinju, nakon Pule, drugo je takve vrste na Jadranu, a bit će sastavni dio budućeg Centra za znanost o moru. Svečanom otvorenju novog Oporavilišta u Sunčanoj uvali nazočio je i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.