Nakon jučerašnjih bizarnih morskih parova i njihovih rituala, odlučili smo vam “oprati” sjećanje malo ljepšim životinjskim “supružnicima”. Ono što je najljepše kod ronjenja jest da nikada niste sami, a cjelokupni je dojam još bolji ako sa sobom na ronjenje vodite svoju bolju polovicu

Podmorje može biti najromantičnije mjesto na cijeloj kugli zemaljskoj, a tečaj ronjenja je fenomenalna aktivnost za parove. Što može više osnažiti vezu nego zaron s partnerom i promatranje nekih nevjerojatnih morskih parova? U stvari, jeste li znali da mnogi od morskih stanovnika prakticiraju monogamiju? Iako je njihova monogamnost rijetko iz romantičnih razloga; ispostavilo se da je odlična za razmnožavanje. Pa, pogledajmo neke najuspješnije i najslađe monogamne parove.

Morski konjici nekako uskaču na sve liste. Jučer smo spomenuli njihovu čudnovatu stranu udvaranja i zamjene uobičajenih roditeljskih uloga, a sada pak dolaze na sasvim oprečnu ljubavnu listu. Naravno, neće svi završiti na jednoj ili na drugoj. Neke vrste konjica nisu ni najmanje monogamne, već ih se može čak i nazvati svingerima, s obzirom na to da se zajedno drže samo tijekom sezone parenja. S druge pak strane, postoje vrste koje su izuzetno monogamne. Doduše, možda je to zbog njihovih loših plivačkih sposobnosti zbog kojih im je teško pronaći partnera. Također, što su duže zajedno, to su uspješniji u razmnožavanju, a neke vrste, poput australijskog morskog konjica, ostaju zajedno zauvijek!

Francuske ribe anđele ćete gotovo uvijek pronaći u paru. Oni si međusobno pomažu obraniti jedno drugo i teritorij koji svojataju te je primijećeno kako, baš poput ljudskih parova, provode enormno mnogo vremena zajedno. Ove će anđeoske ribe zajedno plivati do površine kako bi istovremeno ispustili spermu i jajašca i bili sigurni da će se baš njihova spariti. 

Morske vidre su ponašanjem slične vukovima. Žive u grupama u kojima spavaju, igraju se, putuju i love. Kao i vukovi i one žive monogamnim životom. Roditelji morske vidre uzastopno rade na potomstvu, a najstariji od braće i sestara pomažu brinuti o svojim mlađim sestricama i braći. Kakva savršena obitelj! Također, morske se vidre u snu drže za ruke kako ne bi otplutali jedno od drugoga – preslatko, zar ne?

“Macaroni” pingvini, ne samo da su monogamni, nego su možda i najslađi životinjski par uopće. Kada se ovaj par ponovno sastane (nakon potrage za hranom), izvode poseban ples pod nazivom “estetsko pokazivanje” u kojemu se sretno pozdravljaju napuhujući prsa, mašući glavama i proizvodeći zvukove sreće. Kao i kod većine pingvina, očevi se brinu za jaja i omladinu, a majke odlaze u potragu za hranom. 

+ posts