Lektira za ronioce

161

Danas nepobitno živimo u dobu kada je vizualna te internet komunikacija dostigla svoj vrhunac, a u budućnosti treba očekivati da se taj vrhunac i nadmaši.

Prosječan čovjek, pogotovo u razvijenijim zemljama, danas “pod normalno” prati i prikuplja informacije preko televizije, interneta i ostalih dostupnih kanala koji su postali manje više uobičajeni. Nije teško elaborirati činjenicu da su tiskani mediji u značajnoj regresiji u odnosu na internet. Ipak, evidentno je da oni nikada neće u potpunosti nestati, nego da će i dalje biti prisutni u svakodnevnom životu. Njihov utjecaj polako, ali sigurno opada, no nikada neće pasti na nulu. Dokaz tome su čak i banalne stvari poput prepunih kioska za tiskovine čak i u najrazvijenijim zemljama svijeta, ili sajmovi knjiga koji su i dalje posjećeni i značajni kulturni događaji. Dokaz je čak i SCUBAlife magazin kojeg mnogi rado kupuju i čitaju, iako vrlo slične fotografije ili sadržaje mogu pronaći besplatno na internetu. Velika većina ronilaca ipak želi neko vrijeme potrošiti listajući štivo omiljene tematike, ili zastati ispred određene fotografije te pročitati što se krije u tekstu ispod nje. Ronioci su u tom smislu pomalo netipična kategorija koja je natprosječno orijentirana i na knjige o ronjenju i rijetko koji nema baš ni jednu knjigu na policama kod kuće. Zato, proširite malo svoje vidike i pogledajte koje vam još knjige nedostaju te iz kojih možete još mnogo naučiti, ili jednostavno uživati u spektakularnim fotografijama, ili maštati o još neistraženim lokacijama… 

  • Ronjenje u sigurnosti, autor dr. Stracimir Gošović

Stracimir Gošović, jedan od najvećih svjetskih autoriteta na polju podvodne i hiperbarične medicine, danas je još vitalni gospodin nastanjen u Splitu gdje uživa u zasluženoj mirovini nakon što je radni vijek proveo u Jugoslavenskoj ratnoj mornarici.
“Ronjenje u sigurnosti” je doslovno legendarna knjiga još legendarnijeg pionira podvodne medicine s ovih prostora, dr. Gošovića, koji je gotovo cijeli svoj radni vijek u bivšoj JNA posvetio istraživanju utjecaja boravka pod vodom na ljudski organizam. Dr. Gošović bio je načelnik Odjeljenja za podvodnu i hiperbaričnu medicinu JRM u Splitu te redovni profesor na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Prvo izdanje ova knjiga doživjela je već daleke 1971. godine, a do danas (odnosno do 1990. godine) je izdana u njih pet, sve u Jugoslavenskoj medicinskoj nakladi sa sjedištem u Zagrebu. Dr. Gošović je autor i (zajedno sa sinom) drugih knjiga s područja podvodne medicine kao što je “Priručnik za komercijalna i mornarička dubinska ronjenja”. 
“Ronjenje u sigurnosti” je bazično znanstvena knjiga koja se u većini bavi fizikom, fiziologijom i medicinom ronjenja te dekompresijskom teorijom. Vizualno nije toliko atraktivna jer gotovo da uopće nema fotografija, a one koje su unutra su za današnje pojmove zastarjele, no to uopće ne umanjuje vrijednost knjige za sportsko-rekreativne ronioce, pa čak i za profesionalce. Knjiga je desetljećima predstavljala jedinu literaturu dostupnu roniocima na području bivše Jugoslavije i dugo (pa sve do današnjeg dana) je smatrana “Biblijom” za ronioce, upravo zbog znanstvenog pristupa. Knjiga se i dan danas može jednostavno i lako nabaviti, putem online prodaje, uz vrlo prihvatljivu cijenu od stotinjak kuna. A nesumnjivo je da će još dugo opstati kao apsolutni favorit svih onih koji o ronjenju žele znati mnogo više od onoga što im nude udžbenici raznih današnjih ronilačkih asocijacija.

  • Blago Jadrana, autori Danijel Frka i Jasen Mesić (i Tajne Jadrana istih autora)

Danijel Frka poznati je hrvatski instruktor ronjenja, instruktor podvodne fotografije i zaljubljenik u pomorsku povijest te istraživač brodoloma. Živi u Kraljevici, a radi u Rijeci i još danas je vrlo aktivan u ronilačkim krugovima, posebice na daljnjim istraživanjima potonulih brodova.
Na stranicama SCUBAlife magazina 2012. godine imali ste priliku upoznati se s knjigom “Blago Jadrana” autora Danijela Frke i Jasena Mesića koja se bavi brodolomima u hrvatskom dijelu Jadrana. No, priča o ronilačkom vodiču po olupinama hrvatskoga Jadrana seže u 2002. godinu kada su isti autori objavili prvu takvu knjigu kod nas – “Tajne Jadrana”. Tada ambiciozni poduhvat rezultirao je uspješnim izdavanjem prikaza važnijih brodoloma u Hrvatskoj čime su obuhvaćene 24 novovjekovne i antičke olupine, a knjiga je doživjela i nekoliko izdanja te je prevedena na nekoliko jezika. Samim autorima je već u trenutku objavljivanja Tajni Jadrana bilo jasno da su tek započeli posao čiji vrhunac je realiziran 2012. godine objavom djela “Blago Jadrana” kojeg možemo promatrati kao svojevrsni nastavak “Tajni”, ali je ispravno reći da je to posve nova knjiga istih autora, pa čak i iste izdavačke kuće – “Adamić” iz Rijeke. 
“Blago Jadrana” je luksuzno izdanje na gotovo 400 stranica s gomilom fotografija, crteža i skica brodova i olupina, preciznim podacima i svim drugim opisima i uputama za ronjenje na njima. Ukupno je opisano 56 lokacija olupina što ni približno ne predstavlja sve što su autori htjeli opisati, no sasvim sigurno su obuhvaćene one najvažnije te olupine najatraktivnije za ronioce. Prvo što upada u oči prilikom čitanja knjige je njezina izuzetna povijesna vrijednost jer su iscrpno opisane mnoge okolnosti izgradnje, plovidbe i potonuća brodova unutar povijesnog konteksta u kojima su se događale. Nadalje je knjiga vizualno atraktivna zbog mnogih crteža i fotografija koje zorno opisuju današnje stanje olupina, a također je do detalja dan prikaz načina ronjenja. Zbog svega toga smatramo da je ova knjiga jedna od onih koje bi svaki ronilac trebao posjedovati. Cijena od 300 kuna za ovakvo izdanje je više nego opravdana. Knjiga se nalazi u slobodnoj prodaji pa je široko dostupna, bilo u bolje opskrbljenim knjižarama, bilo online narudžbom, a već je prevedena i na nekoliko jezika. S “Tajnama Jadrana” je situacija nešto drugačija pa je eventualna nabavka najsigurnija putem antikvarijata.

  • Dive atlas of the world, izdavač New Holland Publishers

“Dive atlas of the world” je knjiga enciklopedijskoga formata, vrlo luksuznog dizajna i tiska, na kvalitetnom papiru i atraktivnih korica. Dakle, jedna od onih knjiga koje se odmah uočavaju u izlozima knjižara “koje drže do sebe”. Sadržaj knjige također nimalo ne zaostaje za vanjskim izgledom i predstavlja pravu poslasticu za ronioce, pogotovo za one koji su nešto više okrenuti ronilačkim putovanjima. Ukratko se knjiga bavi gotovo svim svjetskim poznatijim lokacijama za ronjenje, od onih univerzalno poznatih pa do onih za koje možda nikada niste ni čuli. Lokacije su podijeljene po oceanima i morima, pa unutar njih po teritorijalnom principu, pa po državama. Ako se pitate ima li unutar knjige hrvatskih lokacija; ne, nema ih, nažalost, ali to je već neka druga tema koja se tiče svjetskog poimanja Hrvatske kao ronilačke destinacije. Knjiga na vrlo zanimljiv način opisuje “ronilačko putovanje po svijetu” i ne možete je prestati listati, što bi trebao biti upečatljivi pokazatelj njene privlačnosti. Za gotovo sve prikazane zemlje dane su jednostavne karte s oznakama pojedinih lokacija, kojih ima bezbroj. Zbog toga su sami opisi ronjenja ponešto kratki, no to je i razumljivo s obzirom na njihov broj. Također su dani korisni opisi i savjeti za putovanje i ronjenje u pojedinim regijama, zato je “Atlas” izvanredan izbor za buduće planiranje vaših ronilačkih pothvata, ili barem za maštanje o njima. Gomila kvalitetnih fotografija većeg formata još samo pojačava atraktivnost knjige koja spada u kategoriju onih vrijednih poklona za cijeli život kojega želite dobiti kao poklon za rođendan. Knjiga je povremeno (u engleskom izdanju) dostupna i u Hrvatskoj u najpoznatijim knjižarama. Cijena znatno varira, ali možemo reći da se kreće negdje oko 500 kuna.

  • Ronjenje – otkrijte svijet podmorja, autor Alan Mountain

Ova knjiga u originalu zove se “The diver´s handbook”, izdavača New Holland Publishers (isti izdavač kao i za “Dive atlas of the world”), a u hrvatskom izdanju pojavila se već davne 1996. godine. Iako je za današnje vrijeme već pomalo zastarjela, utjelovljuje zanimljivu i atraktivnu namjeru da se popularizira ronjenje i učini zanimljivijim ne samo roniocima, već i onima koji bi to možda htjeli postati, a nisu sigurni što ronjenje uistinu jest. Tvrdi uvez i luksuzni dizajn su veliki plus za ovo izdanje koje već samim pogledom na kazalo otkriva koja mu je namjera. U knjizi se na popularan način opisuju povijest ronjenja, osnove fizike, oprema i obuka ronjenja, medicina, podmorski svijet te mogućnosti koje se ukazuju potencijalnim roniocima nakon što sami sa sobom shvate da je ronjenje ono čime bi se željeli baviti. Kada bismo potpuno “ogolili” ovu knjigu, tj. maknuli tvrdi uvez, većinu fotografija, te malo korigirali tekst u smjeru veće preciznosti informacija, ustvari bismo dobili ronilački udžbenik koji vam je svima služio prilikom obuke na početnom tečaju. Zato ovo i jest knjiga čija glavna namjena je privlačenje šire populacije ljudi prema ronilačkim aktivnostima. Knjiga je danas već nešto teže dostupna jer je više nema u prodaji, ali može se pronaći u pokojem antikvarijatu. Cijena joj je (bila) stotinjak kuna. 

  • The underwater photographer, autor Martin Edge

Martin Edge jedan je od najpoznatijih britanskih podvodnih fotografa koji je bio angažiran na mnogim svjetskim ekspedicijama najvišeg nivoa. Još uvijek vrlo aktivan iako se približava mirovini, a danas se uglavnom posvećuje podučavanju mlađih fotografskih kolega.
Došli smo do “ultimativne” knjige za sve svjetske podvodne fotografe. Podvodna fotografija predstavlja prelijepu aktivnost koja danas ima nesumnjivo najveći rast i popularnost od svih disciplina ronjenja. Tehnološki razvitak i utjecaj interneta doveli su fotografiju na nivo aktivnosti kojom se žele baviti gotovo svi, što danas jasno vidimo, ne samo kada u pretraživač na kompjuteru utipkamo “underwater photography”, već i na ronilačkom brodu kojim smo krenuli na ronjenje. Danas se već smatra normalnim da će biti više ronilaca s fotoaparatima, nego onih bez njih. Jedan od najpoznatijih svjetskih podvodnih fotografa, Englez Martin Edge, objavio je već četvrto izdanje svoje podebele knjige (preko 500 stranica) koju posjeduju, ne samo mnogi svjetski fotografski zanesenjaci, već i redom svi profesionalci na polju podvodne fotografije. Knjiga nije samo udžbenik, već su u njoj dane mnoge zanimljive studije o svim mogućim aspektima fotografije, počev od samih fizikalnih osnova pa sve do osobnih iskustava autora i suradnika, “uradi sam” trikova i slično. Posebno su zanimljiva poglavlja o kompoziciji te za nas nespretno prevodivo poglavlje “Mindset of successful photographer” (nešto kao “Stanje uma uspješnog fotografa”). U tim poglavljima Martin Edge nas uvodi u tajne iskusnih majstora fotografije i slikovito opisuje nastanak mnogih svojih uspješnih fotografija. Knjiga je dodatno začinjena i tematskim opservacijama ponajboljih današnjih fotografa poput dr. Alexandera Mustarda. O samim fotografijama u knjizi ne treba posebno trošiti riječi. Knjiga se povremeno (samo na engleskom) mogla kupiti i u našim knjižarama po cijeni od 300 kuna, a lako ju je kupiti preko interneta. Ova knjiga ne samo da pomaže fotografskim početnicima u svladavanju “porođajnih muka u fotografiji, koje su brojne, već daje vrlo vrijedne ideje, naputke i tehnike kako da odlični podvodni fotografi postanu vrhunski. 

  • Živo more, autori Jacques-Yves Cousteau i James Dugan; Svijet tišine, autor Jacques-Yves Cousteau 

Jacques-Yves Cousteau daleko je najpoznatiji svjetski ronilac i putopisac, zaslužan za mnoge inovacije na području ronjenja od patentiranja prvog ronilačkog regulatora na zahtjev, do idejnih rješenja za mnoge probleme foto i video snimanja u podmorju. Umro je 1997. godine u Parizu, ali je cijelom svijetu u naslijeđe ostavio ronjenje kao stil života.
Teško je reći što ove dvije knjige ustvari predstavljaju, jesu li to jednostavno putopisi, romani, znanstveni radovi, ili nešto četvrto. Činjenica je da ih je napisao čovjek koji ne samo da je najpoznatiji ronilac svih vremena, nego i jedna od najpoznatijih svjetskih osoba za kojega se čulo u svim zakutcima Zemlje. Knjige sežu u daleku prošlost, u doba nakon Drugoga svjetskog rata kada je ronjenje bila velika nepoznanica i sport “samo za odabrane”, a mnoga područja morskoga prostranstva na Zemlji potpuno nepoznata. Cousteau je taj čovjek koji je, ponajprije putem ovih dviju knjiga, a potom i svojim dokumentarnim filmovima koji prate tematiku knjiga, cijelom čovječanstvu širom otvorio oči. Prikazujući i opisujući nebrojene lokacije porazbacane po globusu, svima nama je približio ljepote podmorja i učinio ronjenje magnetski privlačnim za sve koji su tada bili dovoljno hrabri da ga pokušaju. Ove knjige ponajprije imaju visoku sentimentalnu vrijednost među ronilačkom populacijom jer gotovo da opisuju začetke sportsko-rekreativnog ronjenja, a pisane su perom čovjeka koji je najzaslužniji za omasovljenje nama omiljenog sporta. Knjige su već odavno, od sedamdesetih godina, bile dostupne i u hrvatskome prijevodu, ali je nabavka ovih remek-djela danas dosta otežana. U prodaji gotovo da ih i nema, ali je moguće da na kakvu naiđete u antikvarijatima. Nemojte ih predugo mjerkati jer će ih zasigurno netko kupiti prije vas.

  • Hrvatsko podmorje, autor Miro Andrić

Miro Andrić podvodni je fotograf i video snimatelj, živi i radi u Zagrebu. Široj javnosti je poznat kao autor dokumentarnog serijala “Hrvatsko podmorje” koji se svojevremeno prikazivao na nacionalnoj televiziji.
Među prvim knjigama ronilačke tematike koje su se pojavile na hrvatskom tržištu bilo je i “Hrvatsko podmorje” autora Mire Andrića, objavljena 1999. godine, a potom je doživjela i nekoliko reizdanja. Za to doba poprilično inovativnog dizajna u obliku kvadrata, velikoga formata, tvrdoga uveza i kvalitetnoga papira te atraktivne naslovnice, predstavljala je osvježenje na dotad siromašnom tržištu ronilačke literature. Također su u to doba razmjerno rijetke bile i široko publicirane podvodne fotografije domaćih autora. Knjiga ustvari predstavlja ronilačku monografiju prikaza hrvatskoga podmorja koje je tada bilo još relativno nepoznato široj javnosti. Knjiga na gotovo 300 stranica obiluje fotografijama kojih, po slobodnoj procjeni, ima preko sedam stotina. Uz skoro svaku fotografiju dana je mikrolokacija, opis snimljene flore ili faune pa čak i dubina ili veličina motiva snimanja. Namjena knjige ni u kom slučaju nije bila udžbeničko ili taksativno prikazivanje podmorskoga svijeta, zato nije nimalo dosadna kao što su možda naizgled slične knjige jadranske tematike koje se bave striktno biljnim ili životinjskim vrstama u Jadranu. Budući da je “Hrvatsko podmorje” već gotovo 15 godina prisutno na hrvatskom tržištu danas ga je možda nešto rjeđe moguće pronaći u knjižarama, ali se bez problema može naručiti direktno od izdavača “Car Herc” iz Zagreba. Cijena je 290 kuna.

  • Fifty places to dive before you die, autor Chris Santella

Svojevrsna rang lista najzanimljivijih mjesta za ronjenje, ali napravljena u pomalo nekonvencionalnom stilu. Izdavači knjige su njujorški “Stewart, Tabori & Chang” koji su postali svjetski poznati po ovoj seriji izdanja u kojima preporučuju “fifty (pedeset) nečega” prije nego što umrete, pa ste tako i u našim knjižarama mogli zapaziti pedeset mjesta za jedrenje prije nego što umrete, pedeset kulinarskih specijaliteta, pedeset planinarskih ruta, pedeset čarobnih mjesta na Zemlji, filmova itd., svih začinjenih poštapalicom “before you die”. To ne znači da su tematici lokacija za ronjenje pristupili olako ili iz druge ruke, već su suradnici pojedinih dijelova teksta pažljivo birani među današnjim najpoznatijim svjetskim ronilačkim pustolovima. Takav je i ton knjige jer se na ovoj listi nalaze i neka sasvim neobična ili teško dostupna mjesta poput Mainea u Americi, Bikini atol, pa čak i jedna antarktička lokacija (McMurdo Sound). Nabrojena su i svjetski poznata mjesta poput Sipadana u Maleziji, Raja Ampat u Indoneziji ili Maldiva, a jedina zamjerka knjizi je u najmanju ruku čudna odluka autora da ne uvrste baš ni jednu lokaciju iz Egipta. Knjiga je nešto manjeg formata, ali je luksuzno opremljena, lokacije su opisivane samo na informativnoj razini pa je namjera knjige da pruži ugodno štivo za razbibrigu ronilaca u zimskim mjesecima, odnosno kada ne rone. Najsigurnije ju je potražiti putem online prodaje, iako je bila dostupna i kod nas. Amazon cijena je samo 17 američkih dolara (oko 97 kuna), vrlo nisko za knjigu tvrdoga uveza.

Ostatak popisa “obavezne” ronilačke literature s kratkim opisima knjiga možete pronaći u četrnaestom broju SCUBAlife magazina iz prosinca 2013.

+ posts