Lavina u labirintu “plavih špilja”

111
foto: screenshot YouTube

Špiljsko ronjenje već je samo po sebi izazov i potencijalna opasnost, a sad zamislite da se tijekom ronjenja u špilji nađete u lavini.

Upravo to se dogodilo Kennyju Broadu, antropologu za okoliš i njegovoj ekipi ronilaca tijekom istraživanja jedne od “plavih špilja” na Bahamima, a sve to zabilježeno je na videu. Bahamske “plave špilje” posebno su životom bogata područja koja privlače brojne istraživače i znatiželjnike. No, ronjenje u njima nije za svakoga, obzirom da se neke od njih protežu i do 200 metara dubine. Povrh toga, često su prepune prolazima i tunelima nalik labirintima koji idu u kilometre dužine. Vidljivost je tako slaba da istraživači često ne vide više od nekoliko centimetara ispred sebe.

“Velik je izazov ići u te špilje i ostati živ. Zamislite da ugasite svjetlo u vašoj kući i prekrijete se pokrivačem preko glave te pokušavate naći izlaz van”, opisuje Broad. Upravo stoga ekipe ronilaca uvijek imaju konopce koji im služe pri pronalaženju izlaza. Video prikazuje kako se Broadova ekipa kreće duž uskog prolaza kada se “odjednom svod poput kiše spustio na nas”, opisuje Broad. On smatra kako su pokreti peraja i tijela ronilaca izazvali lavinu. Srećom, on i njegov partner su, zahvaljujući konopcu, pronašli izlaz van prije nego ih je lavina skroz zatrpala.