Kanadsko groblje brodova

144
foto: Jill Heinerth

Malo ljudi zna da je tijekom Drugoga svjetskog rata Kanada bila izravno napadnuta.

Naime, 1942. godine njemačke podmornice napadale su transportne brodove pred obalama malenog otočića Bell Island kod Newfoundlanda u Kanadi. Kanadski brodovi koji su isplovljavali prevozili su kvalitetnu željeznu rudu namijenjenu vojnoj industriji, a namjera njemačkih podmornica bila je potopiti što više takvih brodova i spriječiti ih da se dokopaju Atlantskog oceana. Odsjeći put brodovima prema čeličanama značilo je značajno oslabiti proizvodnju oruža pa su tako njemačke podmornice poslane s tim zadatkom potopile četiri broda, a s njima i mnoge nesretne mornare koji su svoje posljednje počivalište pronašli u hladnim vodama Bell Islanda. 

Olupine brodova S.S. Saganaga, S.S. Lord Strathcona, S.S. Rose Castle i PLM-27 leže uspravno na morskom dnu površine pet četvornih kilometara, a palube svih brodova su na dubinama dostupnim za rekreativno ronjenje. Ove olupine privlače ronioce zbog svoje izvrsne očuvanosti i povijesne važnosti, a mnogi predmeti koji su bili na njima još uvijek su na istom mjestu kao i prije 70-ak godina. U ljetnim mjesecima, od lipnja do listopada, ronioci često posjećuju ovu lokaciju istražujući olupine na morskom dnu i živi svijet oko njih, a podvodni fotografi “hvataju” najzanimljivije detalje svojim objektivima.

Uzimajući u obzir očuvanost, povijesnu važnost, dostupnost za ronjenje i činjenicu da se radi o prilično velikim brodovima (svi su duži od 122 metra), mnogi smatraju da ovo mjesto spada u “top 10” svjetskih ronilačkih lokacija na olupinama. Sudeći prema fotografijama Jilla Heinertha, koje možete vidjeti u našoj galeriji, moglo bi biti tako.

+ posts