Zima u našim krajevima zna biti prilično tmurna, vani turobno s temperaturama ispod nule, snijeg ili kiša… pa je lako u mislima odlutati u sunčanije krajeve i začas preplaviti mozak veselim prizorima.

Dok je kod nas zima u punom jeku mnogi ronioci iz naših krajeva planiraju ronjenja na toplijim destinacijama. Naravno, zima ne znači da ne možete roniti u Jadranu, neki ronilački centri u Hrvatskoj otvoreni su cijele godine, ali većina ronilaca iz naših krajeva ipak zimi planira ronjenje na nekoj toplijoj destinaciji. Ako se pitate kamo na ronjenje ove zime i što vas gdje očekuje, SCUBAlife vam donosi prijedloge i kratak opis nekoliko nama lako dostupnih i zanimljivih ronilačkih destinacija za ovu zimu.

Egipat

Egipat pruža bezbrojne mogućnosti za fantastične ronilačke doživljaje, nebrojena ronilačka krstarenja raznim rutama ili ona bazična ronjenja na kojima jednostavno sletite na aerodrom u Hurghadu ili Sharm el Sheikh i posjetite najbliži ronilački centar pa s njima svaki dan ronite.

Post kovid dolazak i ronjenje u Egiptu nešto je drugačiji nego ranije. Nema mnogobrojnih kontrola, viza se dobiva direktno u zračnoj luci (25 američkih dolara) za dvije minute, za ulazak je dovoljan antigenski test ne stariji od 48 sati ili bilo kakav dokaz s QR kodom o cijepljenju s dvije doze cjepiva bilo kojeg datuma i starosti (u trenutku kad ovo pišemo i to se dodatno liberalizira). Više nema gužve, kontrola i redova u zračnoj luci.

Bitno je napomenuti nova pravila za strance koji borave u Egiptu sedam i više dana. Obavezno se prijaviti u policijsku stanicu s putovnicom i uzeti pečat boravka (osobno ili preko posrednika). Ako to ne učinite, kazne su 100 eura pri izlasku iz države. Od noviteta imamo i to da je uvedena ekološka taksa za Crveno more tako da prilikom svakog isplovljavanja iz marine trebate platiti pet eura po osobi dnevno.

Klima u Egiptu u zimskim mjesecima i dalje je prihvatljiva za ronioce iz naših krajeva, temperature zraka obično su proljetne (oko 21 stupanj Celzijus), a temperature mora su slične (od 19 do 22 stupnja Celzija). Dakle, deblje mokro ronilačko odijelo i kapuljača sasvim su dovoljna zaštita od hladnoće za ronjenje u prekrasnom okruženju šarenih koralja i tropskih riba s jednom od najvećih koncentracija morskog života uopće.

Naravno, prekrasnih ronilačkih lokacija u Egiptu je mnogo, a u SCUBAlifeu je objavljen velik broj reportaža o ronjenju u egipatskom dijelu Crvenog mora pa više pročitajte u šestom broju, jedanaestom broju, trinaestom broju, petnaestom broju, 32. broju, 37. broju, 43. broju i 47. broju SCUBAlife magazina.

Cipar

Cipar je obližnja zimska ronilačka destinacija koja nudi pristojnu podvodnu akciju i bljesak Sunca po pristupačnim cijenama. Popularno mjesto među europskim  roniocima ima mnogo renomiranih ronilačkih centara pa svatko može pronaći nešto za sebe. Niz dobrih hotela posjetiteljima olakšava izbor smještaja, a putovanja se jednostavno organiziraju čak i u zadnji tren.

Obale Cipra karakteriziraju kamene stijene i pješčane plaže, a stijene se mjestimice pod udarom vjetrova i valova pretvaraju u romantične pećine, mostove i stupove. Duge pješčane plaže obožavaju brojni turisti, a pozadine plaža ispunjene su restoranima i hotelima potpuno podređenim potrebama turista.

Cipar nudi ugodne temperature za ronjenje tijekom cijele godine, a važna je činjenica da tamo praktički ne postoji termoklina. Od siječnja do svibnja temperature su od 17 do 22 stupnja Celzija, a od lipnja do listopada između 25 i 28.

Najpoznatije ronilačke lokacije na Cipru nalaze se na njegovom jugoistočnom kraju oko Nacionalnoga parka Capo Greco, olupina Zenobia ispred luke u Larnaki i Paphos na jugozapadu otoka.

Veliku reportažu o ronjenju na Cipru možete pročitati u 26. broju SCUBAlife magazina.

Malta

Ova otočna država u Sredozemnom moru nalazi se kojih stotinjak kilometara južno od Sicilije, a oko tri stotine od Tunisa. Sastoji se od nekoliko otoka, otočića i hridi od kojih su tri glavna naseljena, a to su Malta, Gozo i Comino.

Ovaj mediteranski otok nudi cjelogodišnje ronjenje izvrsne kvalitete. Da, trebat će vam polusuho ili suho odijelo jer temperatura vode malo padne, ali s prosječnom temperaturom zraka koja se održava u srednjoj do visokoj razini još uvijek ćete moći uživati i u ponekoj sunčevoj zraki. Klima na Malti zapravo je odredila da tamo vladaju samo dva godišnja doba u godini zbog čega su u toplijim mjesecima otoci privlačni svim turistima, a zimi uglavnom roniocima. Zime su blage, ali i kišovite, a proljeće i jesen ne postoje.

Raznolikost ronilačkih lokacija na Malti je ogromna, a mnoštva olupina namjerno je potopljeno upravo zbog ronilaca. Malta je zapravo mnoge stvari prilagodila upravo roniocima pa je ronjenje na Malti jednostavno organizirati, a većina ronilačkih centara radi tijekom cijele godine. Olupine predstavljaju glavnu metu za većinu ronilaca koji dolaze na Maltu, a raspon je zaista nevjerojatan, nudi se ponešto za sve razine ronilaca, od početnika do iskusnih tehnikalaca.

S mnoštvom poznatih i renomiranih ronilačkih centara među kojima možete birati, kao i izvrsnim hotelima, restoranima i barovima, sva ta aktivnost ispod vodene linije dobro se nadopunjuje na kopnu.

Više o ronjenju na Malti možete pročitati u trećem broju, u 37. broju i 38. broju SCUBAlife magazina.

Maldivi

Ronilački turizam je glavna privredna grana Maldiva što je vjerojatno jedinstven slučaj u svijetu. Ovo koraljno otočje nalazi nešto južnije od Indijskoga potkontinenta, na samom ekvatoru pa je klima obilježena monsunskim kišama i vjetrovima. Dakle, na Maldive treba ići u vrijeme suhog monsuna, a to je između desetog i četvrtog mjeseca (u prvom, drugom i trećem mjesecu je najmanje vjetrova i padalina, a u šestom ste skoro svaki dan u kiši i vjetru). Temperatura u siječnju je oko 27 stupnjeva Celzija, a slična je i temperatura mora.

Iako Maldivi nisu blizu, odlična povezanost avionskim linijama s Europom omogućuje relativno jednostavan odlazak na Maldive. Ronilačke lokacije su neponovljive i mnogi ronioci ih svrstavaju među najljepše na svijetu.

Možete birati želite li na ronilačko krstarenje ili ćete se smjestiti u neki resort, a baš svaki od resorta na Maldivima ima i vlastiti ronilački centar pa je ronilačka logistika maksimalno jednostavna.

Ronjenja na Maldivima su fenomenalna, koralji prekrasni, voda topla, a uz mnoštvo šarenih tropskih riba postoje lokacije na kojima ćete susresti morske pse, na nekim drugima velike raže, a na nekima možete susresti i kitove.

Više o ronjenju na Maldivima možete pročitati u prvom broju, 20. broju i 23. broju SCUBAlife magazina.