Kamo na ronjenje u recesiji

31

Cijeli svijet Vam je na dlanu i treba samo posegnuti za njim. 

Ronjenje je jedna od onih prekrasnih djelatnosti koje Vas naprosto tjeraju da istražujete sve više i više, i želite otići sve dalje i dalje. Egipat, Indonezija, Maldivi, Kenija, Kajmansko otočje su za ronioce bukvalno rajevi na Zemlji. U nekim, ne tako davnim vremenima, takvo nešto nije predstavljalo nepremostivi problem. No, danas ipak živimo u ponešto drugačijoj situaciji. Diktira li nam ona i činjenicu da se trebamo odreći našega hobija (rekreacije)? Apsolutno ne! Ne popuštajte! I u ovako teškim vremenima može se iznaći mnogo načina da i dalje u potpunosti uživamo u ronjenju pa čak i da razmjerno jednostavno nastavimo s onim čemu težimo od samog početka našeg bavljenja ronjenjem, a to su ronilačka putovanja. Zbog toga ćemo Vam ukazati na još mnogo ronilačkih opcija koje se pružaju, a da i dalje imate onaj “feeling” pravoga ronilačkog putovanja. Bez nekakvoga redoslijeda navest ćemo manje ili više poznate ronilačke destinacije na kojima ćete istinski uživati, a financijski prihvatljivo proći. Tako ni za jednu od ovih ronilačkih destinacija nećete sveukupno morati potrošiti više od tisuću eura. 

Port Cros, Francuska
Port Cros je francuski Nacionalni park o kojem nešto detaljniju priču možete pročitati i u novom broju SCUBAlife magazina. Nalazi se na francuskoj Azurnoj obali, malo zapadnije od mondenih naselja poput Nice, Cannesa i Monte Carla. Za nas to znači da je od Ljubljane udaljen nešto manje od tisuću kilometara, od Zagreba nešto više od tisuću kilometara ili od Beograda oko 1500 kilometara. Dakle, recimo trojica ronilaca željnih avanture će bez problema sjesti u automobil i stići do odredišta u tijeku jednoga dana. Financijski, pa ipak nije toliko strašno. Uz uvjet da Vam auto ne troši baš petnaestak litara, zajedno sa svim autocestama, trošak u našem primjeru ne bi trebao prijeći više od oko stotinjak eura po glavi. U oba smjera, naravno. Kada stignete tamo, opcija za smještaj ima bezbroj, od privatnih apartmana pa sve do luksuznih kampova. Vrlo česte su i opcije kompletnoga paketa u kojima ćete naći ronilačku bazu koja osigurava i smještaj, pa čak i prehranu, zajedno s nekakvim paketom ronjenja od recimo 12 zarona. Ovdje nećemo reklamirati pojedine centre, ali samo za orijentaciju, navedeni tjedni paket sa smještajem, hranom i ronjenjem možete pronaći i za  prihvatljivih 500 eura (u podsezoni koja je slična kao i kod nas). Dakle, došli smo na 600 eura troška, a da Vam praktično više ništa ne treba. Naravno da slijede svakojaki privatni troškovi pića, ostalih obilazaka, noćnih provoda i slično, ali jasno Vam je da to ne uračunavamo u našu “low budget” kalkulaciju.
Ronjenja i u okolici Port Crosa su takva da ih jednostavno ne možete doživjeti u Hrvatskoj. U prilici ste obići neke od najpoznatijih francuskih olupina poput Le Donatora, Toga ili Rubisa (uz neznatnu nadoplatu ovisno gdje se točno Vaš izabrani ronilački centar nalazi), a ronjenja na samom Port Crosu su spektakularna. Susrest ćete mnogobrojne kirnje zavidnih veličina koje se uopće ne boje ronilaca i znatiželjno bulje u vlastiti odraz na portovima fotoaparata. 

Krf, Grčka
Grčka cestovno stvarno nije toliko daleko kao što se možda čini na prvi pogled. Kako Vam se čini tura Zagreb – Beograd – Skopje – Igoumenitsa (trajekt) – Krf? Postoji i stvarno avanturistička alternativa – prema Dubrovniku pa zatim crnogorskom obalom do Skadra u Albaniji pa preko Tirane do mjesta Saranda odakle također vozi trajekt na Krf. U oba slučaja je udaljenost od Ljubljane oko 1400 kilometara, od Zagreba otprilike 1300 kilometara, a od Beograda manje od tisuću kilometara. Pa nije tako neizvedivo, zar ne? Dostatan će biti dan vožnje s otprilike 150 eura troška po osobi, zajedno s trajektom na Krf. Na Krf možete doći i na drugi način – avionom, ali direktni letovi su relativno rijetki i, iz nama predalekih gradova, pa opciju u kojoj najprije moramo avionom do Atene pa onda na Krf nismo uzimali u obzir jer ipak govorimo o budget putovanjima, zar ne? Već kada ste stigli na Krf, mogućnosti smještaja su gotovo neograničene. Kako je Krf u prošlosti bio turistička destinacija uglavnom europskih kraljevskih obitelji, još i danas možete naići na hotele s cijenama kao da ste u Emiratima, ali današnji turizam je ipak omogućio i omasovljenje pa nije pretjerani problem pronaći smještaj debelo ispod 300 eura po osobi za sedam dana, zajedno s ishranom. Ronjenje u Grčkoj sve do ovoga tisućljeća nije bilo toliko razvijeno (barem turističko) zbog vrlo strogih zakona o očuvanju arheološke baštine, no u zadnjih desetak godina je situacija bitno drugačija pa nema velikih razlika u odnosu na druge destinacije u Europi i šire. Centara ima dosta, ali ćemo opet preporučiti podsezonu, kada turističke gužve znatno jenjavaju. Prosječna cijena zarona je oko 30 eura pa je pametno unaprijed ugovoriti višednevne pakete. Kumulativni troškovi sedmodnevnoga izleta na Krf će Vas prema tome izaći oko 700 eura, mada mogu i varirati. Najpoznatija ronilačka lokacija na Krfu zove se Kolovri Paleokastritsa, a predstavlja splet podmorskih zidova, tunela i špilja koji se ne mogu do kraja istražiti ni u više zarona.  

Bodrum, Turska
Do prije desetak godina se uz pojmove “Turska” i “turizam” vezivao jedino veličanstveni Istanbul, ali danas je situacija stubokom drugačija. Turska mediteranska obala je jednostavno preplavljena mnogim odredištima za masovni turizam, i to vrlo prihvatljive cijene. Do odredišta na turskoj obali kao što su Bodrum, Kas, Antalya i sličnih se iz Slovenije, Hrvatske, BiH ili Srbije može doći čak i automobilom, ali ipak smo došli do točke gdje je takvo putovanje kao prvo predaleko, ali i ono što je važnije – preskupo, pa je za odlazak do Turske avion definitivno prihvatljivija opcija. Slično kao i za Grčku, danas postoje mnogi “all inclusive” aranžmani kojima ćete relativno lako stići do Turske s uključenim letom. Za bukiranje svojeg aranžmana predstoji Vam nekoliko vrlo zanimljivih opcija. Za Vas kojima nije problem automobilom otići do Njemačke, do Münchena naprimjer, apsolutno preporučujemo “prekopavanje” njemačkih “last minute” stranica na kojima se mogu naći zaista povoljni aranžmani cjenovnog razreda od 300 eura za sedmodnevni aranžman s letom iz Njemačke. Da usporedimo s prije spominjanim grčkim aranžmanima, glavna razlika je da ćete takav aranžman za Tursku pronaći mnogo lakše nego za Grčku.
Druga opcija, koju svakako valja istražiti, su i agencije iz Bosne i Hercegovine koje nude vrlo jeftine aranžmane za tursku obalu. Jedna od takvih lokacija je i naš izbor Bodrum gdje ćete biti vrlo zadovoljni i Vašim ronilačkim paketom. Ronjenja u Turskoj su osjetno jeftinija nego u Grčkoj pa prosječno koštaju oko 20 eura. Dakle u Turskoj vrlo lako možete “proći” i sa samo 500 eura za sedam dana uživanja. Poput Grčke, i u Turskoj ćete (posebno u Bodrumu) moći posjećivati mnoge lokacije s ostacima iz antike, a u Bodrumu se nalazi i svjetski poznata olupina aviona C – 47 Dakota.

Larnaca, Cipar
Mnogo ljudi ustvari ne zna da je i Cipar vrlo zanimljiva ronilačka destinacija. Nije toliko poznata, ali pokušat ćemo Vas uvjeriti da se i ovdje isplati otići i doživjeti lijepo ronilačko iskustvo. Ono što prije polaska treba znati je da je Cipar danas duboko podijeljena zemlja između turske zajednice na sjeveru otoka i grčkoga dijela na ostatku otoka. Cipar se nalazi južno od Turske i zapadno od Libanona, dakle na Mediteranu. Iako politička situacija ni u kom slučaju nije “čista”, to ipak nije spriječilo turistički razvitak države. No, imajte na umu da, ako idete u grčki dio, nemojte ulicama nositi dres turske nogometne reprezentacije, i obrnuto. “Grčki” dio otoka je turistički neusporedivo bolje razvijen, a tamo se i nalazi jedinstvena ronilačka lokacija zbog koje smo Cipar i uvrstili na ovaj popis. Dakle, da budemo sasvim jasni, Vaše ronilačko odredište na Cipru je grad Larnaca. Cipar je, uvjetno rečeno, najteže dostupna destinacija od svih u ovom popisu jer nije turistički toliko popularan. Zbog toga je za naše uvjete najoptimalnija opcija bukiranja aranžmana preko njemačkih agencija, a alternativno individualnim bukingom s letovima preko Atene. Iz Njemačke ćete povoljne sedmodnevne “all inclusive” aranžmane pronaći za oko 400 do 500 eura, ovisno o kvaliteti smještaja. Ono što ronioce veže za Cipar, tj. Larnacu, je olupina trajekta Zenobia koja se nalazi u blizini same luke u Larnaci, zato je i široko posjećena. Radi se o olupini golemog trajekta od gotovo 200 metara dužine koji je uslijed nepravilnoga ukrcaja velikih kamiona doživio katastrofu i potonuo prije tridesetak godina, i to na svojem premijernom putovanju. Olupina leži na četrdeset i dva metra dubine, no zbog velikih dimenzija se najplići dijelovi nalaze već na petnaestak, te je i danas prepuna svojega tereta, – kamiona i šlepera. Negdje na internetu možda ćete naići na podatak da je ronjenje na Zenobiji odnedavno zabranjeno, ali ne bojte se, podatak je netočan, ronjenje na Zenobiji ponovo je dopušteno.

Ustica, Italija
O Ustici smo pisali u petom broju SCUBAlifea, ali svakako nije naodmet podsjetiti se još jednom na ovu nesvakidašnju lokaciju. Ustica je omanji vulkanski otok (veličine svega nekoliko kilometara), a smješten je u Tirenskom moru, nešto sjevernije od Sicilije. Za avanturu na Ustici trebat će Vam nešto više “logističkih” razmatranja, ali u svakom slučaju se isplate. Optimalna tura koju preporučamo je odlazak automobilima do Venecije odakle postoje direktni letovi za Palermo na Siciliji. Pretvoreno u financije, opet naša trojica ronilaca u automobilu do Venecije, s parkingom auta na venecijanskom aerodromu te povratnom avionskom kartom mogu proći za manje od 150 eura po osobi (no, treba imati sreće s avionskim kartama i pravilno odabrati dane jer cijena avio-karte može varirati od 70 pa do 150 eura, ovisno upravo o danima kada se putuje). Kada ste u Palermu, ponašate se kao u Splitu kada želite na Vis, dakle, u luci potražite katamaran koji vozi na Usticu. Karta je dvadesetak eura. Pripazite, jer postoje samo dvije ili jedna linija dnevno, ovisno o sezoni. Za Usticu i inače vrijedi zlatno pravilo; izbjegavajte je u sezoni (sedmom i osmom mjesecu), jer je tada prepuna i cijene su maksimalističke. Čim se zakorači u deveti mjesec situacija je bitno drugačija i sve je jeftinije (osim ronjenja). Deveti mjesec je ujedno i najljepše vrijeme za boravak na Ustici. Tada ćete relativno jednostavno pronaći privatni apartman koji će Vas koštati oko pedesetak-šezdesetak eura dnevno za tri ili četiri osobe. Problem prehrane se relativno lako rješava kombinacijom opskrbe u lokalnim dućanima i pokojom posjetom simpatičnim restorančićima. Ugrubo procjena kaže da Vam za sedmodnevni boravak (apartman i prehranu) treba oko tristotinjak eura. Dakle, dosad govorimo o nešto manje od petstotinjak eura. Ono što je na Ustici najskuplje je ronjenje. Jedan zaron (bez opreme) košta 35 eura. Zato svakako dogovorite nekakav paket unaprijed u nekom od dvadesetak postojećih centara pa ćete vjerojatno uspjeti dogovoriti cijenu od oko 250 eura za deset ronjenja. Time smo završili na nekakvih sedamsto do osamsto eura troškova.
Ronjenja su, jednom riječju, fenomenalna. Goleme kirnje, po dvadesetak na lokacijama, plove barakuda, gofovi, veliki fratri, hobotnice – Mediteran u najboljem smislu. Lokacije popt Secca della Colombara ili Scoglio del Medico će Vam ostati u sjećanju za cijeli život.

A na koja to još mjesta možete krenuti na ronilačko putovanje uz minimalne troškove te kako to najjednostavnije izvesti pročitajte u petnaestom broju SCUBAlife magazina (ožujak 2014.)!

+ posts