Ako planirate nadograđivati svoje ronilačke licence, odnosno kolekciju istih, pripremili smo vam nekoliko savjeta kako da to najbolje i najučinkovitije izvedete.

Svi ronioci počinju s osnovnim tečajem ronjenja te se kasnije znanje i vještine ronjenja nadograđuju na razne načine; licencama za noćno ronjenje, za dubinska ronjenja, za voditelja ronjenja, za cave diving… O kojoj god vrsti tečaja se radi, svakako će vam pomoći dobra priprema ćemo vam na ovaj način pokušati pomoći da što bolje “napišete zadaću”.

Odaberite odgovarajući tečaj. Budite oprezni i nemojte se precijeniti u odabiru tečaja. Ako želite jednostavno nadograditi kolekciju ronilačkih iskaznica, pokušajte s nečim jednostavnijim što nalikuje tečaju koji već imate položen. No, ako imate zacrtan cilj, nemojte prenagliti i upisati tečaj za koji još niste spremni. Na primjer, ako želite postati podvodni fotograf, možda bi prije upisa tečaja podvodne fotografije trebali razmisliti usavršavanju plovnosti ili nečemu sličnome tome kako biste samima sebi u budućnosti olakšali pohađanje ciljanog tečaja.

Obnovite se. Ako je prošlo već neko vrijeme od vašega zadnjega urona, možda biste se trebali prvo podsjetiti nekih stvari. Svakako prije samoga tečaja odradite nekoliko urona, a ako se radi o kompliciranijim tečajevima uzmite si vremena da idete korak po korak pa čak možda i vježbate na kopnu. Na primjer; ako želite naučiti roniti u hladnim vodama prvo naučite/ponovite ronjenje u suhom odijelu u bazenu. Ako pak želite pohađati tečaj podvodne orijentacije, prvotno se uvjerite kako na kopnu znate savršeno koristiti kompas i snalaziti se.

Osigurajte si ronilačku formu. Svi će se ronioci složiti kako nošenje opreme na brod ili do mjesta urona može biti naporno. Imajte na umu kako ćete kada upišete tečaj to nošenje raditi svakodnevno i po više puta. Ako niste u najboljoj formi, imajte na umu i to kako za uron na kojemu učite morate biti odmorni pa ne bi bilo dobro da vas iscrpi nošenje opreme. U tom slučaju se pokušajte nekoliko mjeseci prije tečaja baviti nekom fizičkom aktivnošću; prihvatljivo je sve, od trčanja i teretane, do joge i tenisa.

Upoznajte vlastitu opremu. Bit će vam teško koncentrirati se na učenje ako vam oprema ne odgovara, ne radi ili niste sigurni kako njome rukovati. Zato je bitno da svoju opremu pravovremeno servisirate i isprobate, nemojte da vam se dogodi da kupite novi komad opreme i s njime prvi put zaronite na tečaju!

Zacrtajte si cilj. Ronilački tečajevi mogu biti izuzetno zabavan način stjecanja ronilačkog iskustva. Također mogu biti i izazovni budući da se ipak radi o savladavanju novih vještina. Stoga je neki cilj, koji će služiti kao svojevrsna nagrada, odličan način da ostanete fokusirani i ne posustajete. Možete si zacrtati i prave male nagrade. Na primjer, nakon položenog tečaja za noćno ronjenje možete si priuštiti novu ronilačku bateriju ili si uplatiti neko ronilačko putovanje.

Uživajte u stjecanju novih iskustava i prijatelja, ronite, učite i zabavljajte se!

+ posts