Ronjenje na dah u hladnoj vodi ili ledeno ronjenje aktivnost je rezervirana samo za najhrabrije duše.

Iako se većini uranjanje u temperature ispod ništice može činiti suludim, one koji se na to odvaže čekaju nevjerojatni prizori prirodne ljepote i fenomena. Predstavljamo tri mjesta koja će vas nagnati na istraživanje hladnijih voda. Ako ne na dah, uvijek možete uskočiti u suho odijelo.

Spitsbergen na Grenlandu. Ronjenje na Grenlandu mora biti hladno, štoviše ledeno, zar ne? Mnogi ovu zemlju posjećuju zbog dubokih fjordova i uskih kanala koji su domovi sobovima i arktičkim lisicama. No, također nude i mnogobrojne mogućnosti ronjenja između visokih blokova leda. Kompletan mir koji ovako zabačena lokacija može pružiti uistinu je iskustvo koje se jednostavno mora doživjeti. Pod vodom Vas očekuje spektakularna ponuda oblika i tekstura ledenjačkih zidova, dok tišinu podmorja prekida samo pucketanje i pomicanje santi leda što će vam pokazati koliko ste uistinu udaljeni od gradskih vreva i halabuka. A ako imate nešto više sreće, može se dogoditi da čak začujete i duboku pjesmu kitova u izronu.

Silfra na Islandu. Ovdje možete vidjeti kako se dva svijeta (kontinenta) sudaraju, odnosno razilaze. Silfra, glavni nacionalni park Islanda našao se i na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine. Ovdje leže plitke lagune i duboki rascjepi što ih omogućuje razdvajanje sjevernoameričke i euroazijske tektonske ploče. Iako je temperatura vode svega dva do četiri Celzijeva stupnja tijekom cijele godine, nećete to ni zamijetiti od pogleda koji ćete imati jer je vidljivost i do 100 metara pa ćete imati osjećaj da lebdite u zraku, a ne da ronite u vodi.

Tromsø u Norveškoj. U ovome hladnome skandinavskome gradu vidjet ćete također prekrasne fjordove, no najvjerojatnije ćete susresti i jedne od najinteligentnijih svjetskih predatora koji mogu dosegnuti i do osam metara… Orke (kitove ubojice)! U zimsko doba je najveća vjerojatnost da ćete ih sresti, a najčešće su viđeni u skupinama od 50 do čak 100 pojedinačnih jedinki, a moguće je sresti i plavetnoga kita jer je im zimi more servira najobilniji švedski stol. Iako orke znaju biti sramežljive, znaju se i odvažiti i prirediti predstavu tako što će plivati u potpunosti sinkronizirano. A nakon izlaska iz vode, moći ćete uživati u igri boja aurora borealis (sjevernih svjetala) budući da se Sunce u zimsko doba nad horizontom zadrži svega osam minuta.

+ posts