Kako se mijenja percepcija boja u dubini

77

Ako se vratite na svoj prvi zaron na dubokom grebenu možete se prisjetiti da različite boje koje ste navikli vidjeti na fotografijama nisu točno odgovarale onome što ste vidjeli u stvarnom životu.

Ronilac Kendall Roberg napravio je obruč s cijevima različitih boja koje su pričvršćene za GoPro kameru kako bi pokazao kako se boje mijenjaju u dubini. Zaronio je na dubinu od 47 metara pokazujući spektar prijelaza iz živopisne duge u hladnije tonirano polja boja. “Gubitak” boje nastaje postupno jer voda apsorbira različite valne duljine svjetlosti na različitim dubinama. Što je dulja valna duljina, to je niža energija. Te se valne duljine apsorbiraju prve. Redoslijed apsorbiranja boja je redoslijed pojavljivanja u dugi. Možda ste primijetili da je neonsko-ružičasta cijev (koja ima ultraljubičastu svjetlost) jarka u cijelom videozapisu, čak i nakon što se crvena cijev potpuno promijenila.

Ova je promjena bitna za podvodne fotografe. Zbog toga podvodne fotografije nastale snimanjem bez korištenja posebnih filtera ili podvodne rasvjete ne odražavaju prave boje podmorja. Međutim, raskoš boja, ljepotu i raznolikost podvodnog svijeta bolje ćete vidjeti ako koristite podvodnu rasvjetu ili maske s toniranim filterima na staklima koje pomažu da vidite više boja u dubini.

+ posts