Istraživački tim Paula Allena u dubokim vodama kod Filipina pronašao je i snimio pet olupina japanskih i dvije američkih ratnih brodova.

Otkrića koja je ostvario istražiteljski tim kojeg financira Microsoftov suosnivač Paul G. Allen uključuju USS Ward, razarača koji je ispalio prvi američki hitac u Drugom svjetskom ratu. Ta se akcija dogodila tijekom japanskog napada na Pearl Harbor na Havajima 7. prosinca 1941. godine, a Ward je namjeravao napasti japansku podmornicu koja je krenula u napad. Prva otkrića bila su krajem studenog u tjesnacu Surigao sjeverno od Mindanao otoka na južnim Filipinima. Vjeruje se da su pronađeni ratni brodovi Imperial japanske ratne mornarice, bojni brodovi Yamashiro i Fuso, oba pronađena obrnuta na dubini od oko 200 metara te razarači Yamagumo i Michishio pronađeni na 100 metara i Asagumo na 200 metara. Ovi brodovi bili su među sedam japanskih bojnih brodova u bitkama kod Surigao tjesnaca u listopadu 1944. godine, dio onoga što se smatra najvećom pomorskom bitkom u povijesti, bitke na Leyteu jer su se japanske, američke i australske flote borile za kontrolu nad Filipinima. Skeniranjem sa 76 metara dugog istraživačkog broda Petrel, istražiteljski tim je nastavio dalje odlučan da pronađe USS Ward i razarača USS Cooper na dubini od oko 250 metara u Ormoc Bayu. Inače, brod USS Ward potopljen je u kamikaznom zračnom napadu 1944. godine. Ward je služio kao prijevoznik tereta i patrolni brod te je bio skriven i kada su ga zapalili. Posada je bila u stanju napustiti brod, a Warda je potopio prateći brod USS O’Brien pod zapovjedništvom istog čovjeka koji je zapovijedao USS Wardom u Pearl Harbouru, zapovjednikom Williamom Outerbridgeom.

Petrel, kojeg je Allen kupio 2016. godine i opremio naprednom opremom za skeniranje i istraživanje, jedan je od rijetkih istraživačkih brodova opremljenih za pretraživanje morskog dna u dubinama i do šest kilometara. Istraživački tim i posada broda broje 35 članova. Rečeno je da je svih sedam olupina u lošem stanju, ali dobro kolonizirano morskim stanovnicima. Olupine se tretiraju kao ratne grobnice pa samim time nije ulaženo u njihovu unutrašnjost te nikakvi artefakti nisu uklonjeni, a točna pozicija olupina neće biti puštena u javnost. Prethodne dubinske ekspedicije Paula Allena rezultirale su otkrićem olupina USS Indianapolisa, japanskog bojnog tijela Musashi i talijanskog razarača Artiglierea WW2.

+ posts