Ljeto je, naravno, idealno godišnje doba za ronjenje, barem na Jadranu. Toplo more, vedri i dugački dani, sve je nekako idealno za potrpati opremu u auto i krenuti u osvajanje dubina.

No, ujedno je to i godišnje doba kada morima haraju plovila raznih veličina – od gumenjaka, preko brzih glisera do megajahti. Svi oni brže ili sporije prolaze morima, no nažalost, često im je posljednja stvar na pameti da im se na putu može naći i ronilac. Stoga je potrebno napraviti sve da vaše mjesto urona i/ili izrona bude dobro označeno pa donosimo nekoliko savjeta. Treba uzeti u obzir da je, gledajući s broda, ronilac na površini mora gotovo nevidljiv.

Zvučni uređaji za upozoravanje

Zviždaljke i zračne trube čest su komad opreme ronilaca diljem svijeta, a većina kompenzatora plovnosti ima posebno ugrađene zviždaljke na inflatoru. Čak i neka neoprenska odijela imaju zatvarač na kojem je zviždaljka. Teoretski njima možete privući pozornost na površini, ali u praksi je to ipak teže izvedivo kada se uzmu u obzir valovi, rad motora broda i buka vjetra. Stoga, praktična primjena je ipak manja nego što se čini na prvi pogled

Pirotehnika-baklje

Ovo je izvrsno rješenje, no također samo u teoriji. Može ih se vidjeti s velike daljine i lako ih je aktivirati. No, često se događa da se ne mogu upaliti, pogotovo ako ih već neko vrijeme nosite sa sobom. Ako i rade, vidljive su samo kratko vrijeme tako da vam treba više njih da bi vas netko primijetio. Mana im je i što nisu baš prikladne za ronioce koji putuju avionom jer nećete baš lako objasniti policiji što će vam u avionu sredstvo koje se može zapaliti.

Svjetla i reflektori

Većina ronilaca sa sobom obavezno nosi ronilačku svjetiljku. Danas se po razumnim cijenama mogu nabaviti izdržljive ronilačke lampe koje bacaju moćan snop svjetla, stoga je to jedan od boljih načina da vas primijete s broda. Njihova prednost najviše dolazi do izražaja u mraku, dok su tijekom dana uglavnom beskorisne jer se zbog igra svjetla i valova snop koji baca baterija čini tek kao isprekidana svjetlost koju ju je teško locirati.

Mahanje perajom

Ako vas struja odnese predaleko, iskoristit ćete bilo što da vas primijete. Jedan od učinkovitijih načina je da skinete jednu od peraja i držite je uspravno iznad površine. Naravno, uspijete li u tome, dvije peraje čine još bolji učinak. Jasno, efekt je veći ako je peraja u nekoj drugoj boji osim crne koju ronioci najčešće koriste. Ipak, očekujte da ćete se brzo umoriti od korištenje ove tehnike jer je fizički vrlo zahtjevno držati i jednu, a kamoli dvije peraje iznad glave duže vremena.

Ronilačke zastave

Većina ronilačkih zastava zakvačena je na neku vrstu štapa koji je dugačak do dva metra. Njihova velika prednost je vidljivost i s većih udaljenosti. Odlično ih se vidi i s gotovo 1,5 kilometar udaljenosti, a ako je vrijeme dobro, primijeti ih se i s duplo veće razdaljine. Mana praktički niti nemaju.

Plutače

Vrlo često se koriste za označavanje pozicije. Zakvače se za kotur, a mogu se aktivirati u bilo kojem trenutku ronjenja, no najčešće se aktiviraju kod izrona i to dok se radi sigurnosni zastoj. Uglavnom su cjevastog oblika te su dugačke oko metra i pol. Pune se zrakom na nekoliko načina, a najčešći je preko rezervnog regulatora, no ima i onih koje imaju i male cilindre koji služe za napuhavanje. Dolaze u jarkim bojama: žutoj, narančastoj ili crvenoj te u kombinaciji istih.

Naravno, na vama je da sami odaberete što od ove opreme ili metoda koristiti kad ronite na mjestima gdje je pomorski promet gušći. Osim nabrojanoga, sve su popularnije i EPIRB plutače, odnosno plutače s prijenosnim uređajem na baterije koji emitira signal određene frekvencije čak i izvan dometa VHF-a.

+ posts