Krajem prošle godine u Splitu je započela najveća svjetska znanstvena studija opservacijskog praćenja ronilaca na dah. Iako je Hrvatska već prepoznata kao centar svjetske izvrsnosti u proučavanju fiziologije ronjenja, zahvaljujući inicijativama prof. dr. sc. Željka Dujića koji već niz godina okuplja međunarodnu elitu eminentnih znanstvenika na Odjelu za integrativnu fiziologiju Medicinskog fakulteta u Splitu, ovaj put je učinjen još jedan značajan iskorak.

Naime, temeljem iskustva na provođenju brojnih cross-sectional istraživanja koja podrazumijevaju proučavanje podataka dobivenih mjerenjem ispitanika u kraćem razdoblju, prof. Dujić i dr. sc. Ivan Drviš zaključili su da je sazrelo vrijeme za kompleksniju, longitudinalnu studiju koja uključuje praćenje specifičnih fizioloških i kinezioloških parametara treniranosti ronilaca na dah tijekom duljeg razdoblja.

Za svakog ronioca koji pristupi ovom dugoročnom istraživanju otvorit će se evidencijski dijagnostički karton iz kojega će se imati potpuni uvid u kontrolu efekata svog trenažnog rada i progresa.

Pokretanjem ove longitudinalne studije svi ronioci na dah koji se prijave imaju jedinstvenu priliku značajno unaprijediti svoj sportski napredak. U sklopu druge faze utvrđivanja inicijalnog stanja upravo počinju kineziološka mjerenja kondicijskih i specifičnih apnejističkih sposobnosti freedivera i podvodnih ribolovaca. Mjerenja uz pomoć najsuvremenijih uređaja provodit će profesori Nikola Foretić i Vladimir Ivančev na Kineziološkom fakultetu u Splitu te dr.sc. Ivan Drviš na bazenima diljem Hrvatske. Tako će ronioci na dah moći odmah vidjeti konkretne rezultate vlastitog pozicioniranja u usporedbi s drugim sportašima unutar cjelokupne hrvatske ronilačke zajednice.

Za svakoga tko se želi uključiti još nije prekasno (bez obzira na to je li početnik ili svjetski prvak u bilo kojoj disciplini ronjenja na dah) i može se slobodno javiti na mail: ivan.drvis@gmail.com.

Više o ovoj studiji, metodama provođenja, dosadašnjim rezultatima i benefitima koje donosi svakom natjecatelju u ronjenju na dah koji joj pristupi pročitajte u 46-om broju SCUBAlife magazina!

Dr. sc. Ivan Drviš je najtrofejniji trener ronjenja na dah na svijetu i dugogodišnji trener hrvatske reprezentacije ronjenja na dah, predavač na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, organizator i voditelj obrazovnog programa za trenere ronjenja na dah i podvodnog ribolova na Sportskom učilištu u Zagrebu te autor i koautor četrdesetak stručnih i tridesetak znanstvenih radova objavljenih u visokoindeksiranim međunarodnim časopisima iz područja fiziologije i kineziologije ronjenja na dah.