Ronjenje nije samo uzbudljiv način uživanja u oceanu. Ovaj podvodni sport i rekreacija je također dobar za tijelo i um. Uza sve razloge zbog kojih volite ronjenje, evo još i osam zdravstvenih razloga.

“Savjesno disanje” je nešto što ćete sigurno činiti za vrijeme i zahvaljujući ronjenju. Obraćanje pažnje na ritam daha stabilizira negativne osjećaje i smiruje živčani sustav. Duboko disanje također može stvoriti izdržljivost u vježbanju, pojačati imunološki sustav i razbistriti um za bolji fokus.

Meditacija je također usko vezana uz ronjenje. Mnogi se zastraše kad pronađu mir u meditaciji, ali ronioci to rade cijelo vrijeme, čak i ako to ne shvaćaju. Meditacija kontrolira anksioznost, smanjuje gubitak pamćenja povezan s godinama, bori se protiv ovisnosti, smiruje um i promiče emocionalno zdravlje i samosvijest.

Kondicija je nešto što ćete zasigurno steći ronjenjem. Plivanje protiv struje, peraje pa čak i nošenje opreme za ronjenje zahtijeva napor cijelog tijela. Ronjenje je opuštajući sport, ali sam čin kretanja pod vodom održava otkucaje srca, tonira mišiće i gradi izdržljivost i snagu. To je podvodna vježba koja manje opterećuje zglobove i ligamente, odnosno čini im manju štetu nego kopneni sportovi.

Niži krvni tlak također je posljedica ronjenja. Uzbudljiv susret sa životinjama ili jaka struja mogu ubrzati rad srca, ali cjelokupno iskustvo ronjenja je opuštajuće i smirujuće, što smanjuje stres i tjeskobu. Niža temperatura vode fizički smiruje tijelo i krvne žile što rezultira prosječno nižim otkucajima srca i nižim krvnim tlakom.

Interakcija s vanjskim elementima nešto je što je pri ronjenju gotovo neizbježno. Istraživanje novog okruženja, čak i ako imate dugačak dnevnik ronjenja, uvijek je jedinstveno iskustvo. Izloženost toplini Sunca, šareni podvodni panoramski pogledi i razigrani morski život uzrokuje sretnije i radosnije raspoloženje. Što je još bolje, mirne plave nijanse, slične boji oceana, stvaraju smirujuće kemikalije u tijelu.

Povećana fleksibilnost također može biti posljedica ronjenja. Pokreti koje radimo tijekom ronjenja različiti su od onih koje radimo u teretani. Sporo perajanje i uključenost torza tijekom ronjenja produžuju mišiće i grade jači trbuh. Rezultati mogu dovesti do izraženijeg mišićnog tonusa i boljeg držanja.

Ronjenje je dobro za naš planet. Kad ronioci sudjeluju u događajima poput “Ronjenja protiv smeća” ili jednostavnim ubiranjem plastike ili mreža na grebenu, oni čiste ocean i štite morski život. Čak i najmanji čin doprinosi dobrobiti oceana, što pozitivno utječe na vodeni sustav, hranidbeni lanac i općenito zdravlje oceana i potrošnje vode.

Nakon urona ćete bolje spavati. Nakon dana ronjenja, nije rijetkost da se želite više odmarati. Neki ronioci doživljavaju živopisnije (podvodne) snove. Fluidni pokreti, podvodni krajolik, svjesno disanje i ronilačko iskustvo u cjelini pozitivno doprinose vašem fizičkom i emocionalnom razmišljanju. Sretnije raspoloženje na kraju dana svima donosi lakše utonuće u duboki san i spremni ste se probuditi osvježeni i pomlađeni.

Primijetivši ove jednostavne prednosti na sljedećem uronu, imat ćete dublju spoznaju o sportu kojim se bavite i pružiti sebi izgovor da se vratite u vodu i učinite nešto zdravo za sebe.

+ posts