Prošlog ponedjeljka (20. lipnja) počela je nova kampanja podvodnog arheološkog istraživanja potonulog jedrenjaka s topovima kod rta Franina blizu Premanture.

Istraživanja provode Međunarodni centar za podvodnu arheologiju iz Zadra uz suradnju stručnjaka iz Hrvatskog restauratorskog zavoda i Njemačkog arheološkog instituta.

Novost u ovoj kampanji je da je u pomoć znanstvenicima priskočila i ronilačka ekipa postrojbe Interventne policije iz Pule. Istraživanja kod rta Franine financira Ministarstvo kulture RH te pojedini partneri u projektu. Voditelj istraživanja ovog brodoloma je arheolog doc.dr.sc. Luka Bekić te arheolozi Maja Kaleb i Roko Surić.

Uz arheološka istraživanja, provodi se i eksperimentalni projekt konzervatorske zaštite topova na dnu mora bez njihova vađenja na kopno. Na dnu su vidljiva tri različita željezna topa i jedno sidro, a prilikom iskopavanja otkriveni su ostaci drvene brodske konstrukcije.

S obzirom na dubinu mora veću od dvadeset metara na tom mjestu, istraživači rade smjenski s kraćim zadržavanjem na dnu. To iziskuje pažljivu strategiju rada i dobru organizaciju ronilačkih skupina.

Među ostacima broda arheolozi su pronašli tisuće šarenih staklenih perlica, ulomke crvenih staklenih zdjelica, keramičko posuđe te puščane i topovske kugle. Prema tipološkim osobitostima pronađenih predmeta smatra se da je brod ovdje potonuo na početku 17. stoljeća. Njegovo porijeklo zasad je nepoznato, a zbog određenih predmeta postoji pretpostavka da nije pripadao mletačkom području, već nekoj udaljenoj državi.

No, to i ostala neodgovorena pitanja ostat će otvorena dok se u pijesku ne pronađu neki ključni arheološki nalazi. Istraživanja će trajati do kraja ovog tjedna, a nastavit će se iduće godine.

+ posts