Investigator otkrio kratere vulkana na dubini od pet kilometara

121

Tražeći ličinke jastoga u australskim vodama skupina znanstvenika otkrila je četiri podvodna vulkana, stara oko 50 milijuna godina. 

Uočili su ih sonarnim mapiranjem morskog dna uz pomoć novog istraživačkog podvodnog plovila ‘Investigator’ i to na udaljenosti od oko 250 kilometara od australske obale, odnosno Sydneyja. Četiri vulkana su zapravo kaldere, ogromni zdjelasti krateri nastali urušavanjem tla oko vulkana u niže smještenu magmatsku komoru. Najveći krater ima promjer od jednog i pol kilometra, a uzdiže se 700 metara iznad morskog dna. Vulkanski je niz dug 20 kilometara, a nalazi se na dubini od oko pet kilometara. Pomorski biolog profesor Iain Suthers kazao je da ga je otkriće vulkana šokiralo i da je nevjerojatno kako se ranije za njih nije znalo. Za ovo područje se smatralo da je potpuno ravno, ali pregledavanje dna uz pomoć ‘Investigatora’ razotkrilo je kratere.”Tražili smo staništa larvalnih jastoga… Ostao sam zapanjen. Odmah sam pitao kolege otkud sad to i kako to da te vulkane nismo prije primijetili. Ispada da uistinu više znamo o površini našeg Mjeseca, nego o dnu našeg mora”, rekao je Suthers.
Znanstvenici smatraju da su vulkani nastali nizom pomicanja tektonskih ploča koja su za posljedicu imala odvajanje Australije od Novog Zelanda. ‘Investigator’, dugačak 94 metra, u vlasništvu je australske državne agencije za znanost CSIRO, a može mapirati morsko dno na bilo kojoj dubini.