Za one koji traže dodatna uzbuđenja u najstrašnijoj noći u godini neki ronilački centri organiziraju tematske urone – lov na duhove i vještice, posjete podvodnoj Ukletoj kući, zaron u groblje tajanstvene Flote duhova i ronjenja uz kosture.

Ako vam podvodna natjecanja za najbolji kostim i rezbarenja bundeva pod vodom nisu dovoljan izazov, za Noć vještica krenite ususret kosturima koji leže na morskom dnu.

Turtle Tomb, sistem špilja na malezijskom otoku Sipadan jezovita je lokacija na čijem je dnu mnoštvo kostura i lubanja kornjača koje ulaze u špilju kako bi se odmorile pa zalutaju u labirintu tunela i uskih prolaza i nikada ne nađu put natrag te tu i ugibaju. Ulaz u špilju nalazi se na 18 metara dubine, a kroz zvonolik tunel ulazi se u prostranu sobu čije je dno prekriveno debelim slojem bijelog pijeska na kojem su vidljive brojni ostaci uginulih kornjača i ponekog delfina. Za ovakav uron potreban je iskusan lokalni vodič koji dobro poznaje špiljske tunele i posebna oprema.

Foto by Goran Butajla
Foto by Goran Butajla

Više o ronjenju na Sipadanu u zlokobnom “Turtle tombu” (groblju kornjača) možete pročitati u 38. broju SCUBAlife magazina (prosinac 2019.).

Mistriozna Ghost Fleet (Flota duhova) najveće groblje brodova na svijetu s više od 50 olupina japanskih brodova u laguni otoka Truk u Tihom oceanu, posljednje je počivalište japanskih vojnika čije je brodove i avione uništila američka ratna mornarica 1944. godine. Područje je pod strogom zaštitom pa je većina olupina ostala netaknuta, s izvornim teretom, torpedima, raznim oružjem, maskama i ljudskim ostacima.

Foto by Marino Brzac
Foto by Marino Brzac

Više o ronjenju u Truk laguni koju nazivaju još i podvodnim spomenikom strahotama rata možete pročitati u 11. broju SCUBAlife magazina (ožujak 2013.)