I morski psi tweetaju

25
foto: Goran Butajla

Znanstvenici u zapadnoj Australiji počeli su koristiti Twitter kako bi upozorili kupače, surfere i sve ostale koji se bave podvodnim sportovima na približavanje morskih pasa obali. 

Naime, na oko 320 morskih pasa, uključujući i velike bijele psine, postavljeni su transmiteri pomoću kojih se određuje njihova lokacija koja se zatim prosljeđuje na Twitter. Sustav radi tako da pali “alarm” kada morski pas dođe na kilometar udaljenosti od obale, a poruka se automatski prenosi putem Twitter profila Surf Life Saving WA (adresa je @SLSWA). 

Tweet, odnosno poruka, sadrži detalje o veličini morskog psa, vrsti te približnoj lokaciji. Chris Peck iz organizacije SLSWA kaže kako je ovaj sistem puno brži od tradicionalnih obavijesti na lokalnim radio postajama i televizijama. “Televizija i radio prenose informacije za koje je moguće da ih dobijete tek idući dan kada je opasnost već prošla. Sada se informacija može dobiti trenutno”, kazao je Peck.
Ipak, ima i onih kojima se ne sviđa cijela ova ideja. Ross Weir iz grupe Western Australians for Shark Conservation (WASC) kazao je kako ovakav pristup nema nikakvog temelja u znanosti. “Neće imati nikakvog pozitivnog učinka na ljude i njihovu sigurnost, a svakako će loše utjecati na ugrožene vrste morskih pasa”, smatra Weir.
Inače, vlasti zapadne Australije nedavno su objavile i kontroverzne propise po kojima je profesionalnim ribarima dozvoljeno loviti i ubiti svaki veliki primjerak morskoga psa koji se nađe blizu popularnih tamošnjih plaža. 

+ posts